Kun je kinderen zonder gevaar veganistisch voeden? De meningen zijn verdeeld. In een rapport van de Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde waarschuwen artsen dat een onvolwaardig veganistisch dieet ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van baby’s en kinderen. De artsen roepen op om veganistische voeding voor zwangeren en jonge kinderen niet langer toe te staan. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) betreurt de uitspraken en spreekt deze tegen.
Het rapport verscheen naar aanleiding van verschillende pasgeborenen die in het Brusselse Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola werden opgenomen met uitdrogingsverschijnselen, naar verluid veroorzaakt door een plantaardig dieet. Dit suggereert dat hier sprake was van verwaarlozing van het kind, buiten een plantaardig dieet om. Er is geen inherente reden waarom veganistische ouders hun kind zouden laten uitdrogen. Het Universitair Ziekenhuis Gent laat weten dat de problemen die het rapport beschrijft zich in praktijk tot nu toe nauwelijks hebben voorgedaan in hun ziekenhuis. Ook de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde geven aan de Nederlandse diëtisten en kinderartsen het beeld van ondervoede vegan kinderen niet herkennen.
Wel geschikt
Volgens de NVV is de waarschuwing opmerkelijk, aangezien verschillende internationale organisaties van diëtisten op basis van het beschikbare wetenschappelijk onderzoek concluderen dat gebalanceerde veganistische voeding volwaardig is en zelfs gezondheidsvoordelen kan bieden. De American Dietetic Association, één van de grootste organisaties van diëtisten ter wereld, stelt bijvoorbeeld in hun position paper dat een evenwichtig vegetarisch of veganistisch voedingspatroon geschikt is voor mensen in alle stadia van de levenscyclus, inclusief zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven, baby’s, jonge kinderen en adolescenten. Ook de Academie voor Voeding en Diëtetiek stelt dat een veganistisch dieet geschikt is voor kinderen.
Academie voor Voeding en Diëtetiek stelt: “De positie van de Academie voor Voeding en Diëtetiek is dat goed samengestelde vegetarische, inclusief veganistische diëten gezond zijn, qua voedingswaarde adequaat zijn, en gezondheidsvoordelen kunnen bieden bij de preventie en behandeling van bepaalde ziekten. Deze diëten zijn geschikt voor alle stadia van de levenscyclus, inclusief zwangerschap, borstvoeding, kleutertijd, kindertijd, adolescentie, oudere volwassenheid en voor atleten.”
Ondervoeding door verwaarlozing
Als er problemen ontstaan door ondervoeding, komt dat niet door een veganistische levensstijl an sich, maar door een onvolwaardig voedingspatroon, vaak geassocieerd met ernstige verwaarlozing van het kind. Ook voor kinderen die wel dierlijke producten eten, is een gebalanceerd voedingspatroon met de juiste voedingsstoffen van groot belang. Er zijn wel enkele voedingsstoffen, waar bij een plantaardig dieet extra aandacht aan moet worden gegeven, zeker als het de voeding van jonge kinderen betreft. Dit zijn met name vitamine B12, maar ook vitamine D, ijzer, jodium, omega 3 en proteïne. Afgezien van vitamine B12 en D, welke eenvoudig gesuppleerd kunnen worden, zijn al deze voedingsstoffen ruimschoots aanwezig in een gebalanceerd plantaardig voedingspatroon met groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en vervangende producten zoals sojamelk en tofu.
Steeds meer mensen kiezen vanuit ethische overwegingen voor plantaardige voeding. De NVV roept voorlichtingsinstanties zoals het Voedingscentrum en het Belgische Instituut Gezond Leven op om duidelijke richtlijnen te publiceren voor een volwaardig plantaardig voedingspatroon voor alle leeftijden. Daar zijn veganistische ouders en kinderen meer mee geholpen dan met een verbod.