like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Verduurzamen van je huis: van raamdecoratie tot dakisolatie

Van: op 15 november 2019

 

Duurzaam wonen is een trend die voorlopig nog niet voorbij zal gaan. Het levert namelijk niet alleen een betere impact op het milieu; maar ook een flinke besparing op de maandelijkse lasten. Maar wat voor stappen kun je nu zelf nemen om jouw woning zo duurzaam mogelijk te maken? We geven je een aantal tips die bij ieder budget passen!

1. Zorg voor goede raamdecoratie

Hoewel onze ramen tegenwoordig goed geïsoleerd zijn, kan hier altijd nog koude lucht door naar binnen komen. Goede kwaliteit raamdecoratie kan ervoor zorgen dat de warme lucht binnen blijft, en de koude lucht buiten. Daarnaast komt raamdecoratie in allerlei vormen, maten, kleuren, materialen en uitvoeringen en is het ook nog eens een ideale manier om de woning lekker sfeervol te maken.

2. Neem energiebesparende maatregelen

Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om in huis energie te besparen. Plaats bijvoorbeeld tijdklokken bij de verlichting of installeer een slim verlichtingssysteem om het gebruik van de verlichting onder controle te kunnen houden. Schakel apparatuur volledig uit, en laat geen apparaten in stand-by modus staan. Ook innovatieve ontwikkelingen zoals een slimme thermostaat zorgen ervoor dat er flink wat energie bespaard kan worden.

3. Zorg voor goede isolatie

Een goed geïsoleerde woning verliest veel minder warmte en energie dan een woning met minder goede isolatie. Hoewel het investeren in isolatie wat meer kan kosten, zorgt het wel voor een energiezuinige woning en hierdoor voor een hogere waarde. Vervang enkel glas met dubbel glas, isoleer het dak en houd de woning zoveel mogelijk tochtvrij.

4. Haal de natuur naar binnen

Niet alleen zijn planten een welkome aanvulling op het interieur en de duurzame tuin, ze zorgen ook nog eens voor een duurzame woning. Het binnenklimaat van de woning wordt een stuk gezonder met voldoende planten die de lucht filteren. Ook initiatieven zoals een groen dak kunnen slimme investeringen zijn die flink wat energie besparen. Zo zorgt een groen dak bijvoorbeeld voor een betere isolatie van de woning!

5. Koop duurzame materialen

Moeten er nieuwe meubelstukken aangeschaft worden? Koop deze dan zoveel mogelijk van duurzame materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kurk (werkt ook nog eens geluiddempend!), gerecycled papier of bamboe. Deze materialen zijn ecologisch verantwoord geproduceerd en hebben ook nog eens een langere levensduur! Wil je het helemaal duurzaam aanpakken, ga dan op zoek naar mooie tweedehands meubelstukken en geef ze zelf met wat liefde een tweede leven. Waarom nieuwe producten kopen wanneer het ook tweedehands kan?!

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!