like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Vier een groene kerst onder je adoptieboom

Van: op 3 december 2018

adoptieboom

Elk jaar verdwijnen miljoenen kerstbomen in de verbrandingsoven. Niet nodig vindt Adopteereenkerstboom. Daar adopteer je een kerstboom, die na gebruik in de huiskamer, in januari wordt teruggeplant. Elke boom krijgt een uniek nummer, waardoor je het volgend jaar je eigen boom opnieuw kan adopteren. Een boom die bovendien volledig biologisch gekweekt is. Zo groen kan je kerst zijn. Begonnen in 2007 op kwekerij Randijk in Leusden, kent Adopteereenkerstboom inmiddels 16 uitgiftepunten door heel Nederland.

De adoptiebomen worden zo opgekweekt, dat ze een compact wortelstelsel ontwikkelen. Die compacte kluit zorgt ervoor dat de fijne haarwortels intact blijven, waardoor ze gemakkelijker wortelen bij de herplant in januari. Gemiddeld genomen overleeft circa 85% vd kerstbomen de herplant. De kwekers van adopteereenkerstboom gebruiken geen kunstmest, hormonen of chemische bestrijdingsmiddelen, veelal onder gecertificeerd Europees Bio keurmerk.

Statiegeld

Bestaande klanten halen hun eigen, gereserveerde boom voor de kerst weer op. Nieuwe klanten zoeken een boom naar voorkeur uit bij een van de uitgiftepunten. Iedereen betaalt 10 euro statiegeld bovenop de huurprijs van de boom. De kaart met verzorgingstips, die alle adoptieouders meekrijgen, zorgt ervoor dat de kerstboom ook thuis goed kan worden verzorgd. Een adoptieboom plaats je niet tegen de verwarming aan, om maar een voorbeeld te noemen. Wie zijn boom in goede staat terugbrengt in januari, krijgt zijn statiegeld retour.

Je eigen boom

Elke adoptieboom heeft zijn eigen unieke nummer. Adoptanten kunnen hun boom met dit nummer registreren, waardoor ze het volgend jaar hun eigen boom opnieuw kunnen adopteren. Zo keert een adoptieboom meerdere jaren achter elkaar terug naar ‘thuis’, in dezelfde huiskamer. Tot het moment dat deze te groot is geworden of de liefde over is. Dan zal de kweker hem voor een laatste keer herplanten, op een plek waar hij door kan groeien.

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!