Wordt 2016 het jaar waarin we écht zonne-energie gaan opslaan? Het lijkt erop. Zonnecellen zijn normaal in Europa en ook andere landen beginnen mee te doen. Batterijen kelderen in prijs. Door deze combinatie liggen relatief goedkope oplossingen voor een toekomst met minder CO2-uitstoot voor de hand.
In Duitsland omarmt de PV-markt al langere tijd de opslag van energie. Mede dankzij de genereuze steun van de overheid. Andere sectoren beginnen te volgen.
De meest waarschijnlijke trends in 2016:
- Europa omarmt opslag van zonne-energie
Tot nu toe is in Europa niet veel aandacht besteed aan grootschalige opslag van zonne-energie. De meeste grote batterijsystemen zijn losstaande projecten of werken samen met windparken. Maar dat is aan het veranderen.
PV-ontwikkelaars zijn zich er steeds meer van bewust dat ze de waarde van hun projecten verhogen door opslagcapaciteit toe te voegen. Een paar jaar geleden waren er geen grote PV-opslagbedrijven in Europa. In januari 2016 zijn er minstens 10.
Die groei lijkt zich voort te zetten. Niet alleen omdat de kosten van batterijen afnemen. Maar ook omdat men bezorgd is over het verschil tussen het productie- en het afnamemoment.
- Virtuele elektriciteitscentrales
Duitse bedrijven zoals Lichtblick zijn pioniers op het gebied van virtuele elektriciteitscentrales. Energieopwekkers zijn aan elkaar verbonden via een ‘energie-cloud’. De energieproductie houdt hierbij rekening met de stijgende en dalende vraag.
In de VS bereiken bedrijven als First Solar soortgelijke resultaten door PV-installaties te combineren en de energie-output aan te passen aan de vraag van energiebedrijven.
Doordat de energie op afroep beschikbaar is, wordt de waarde van zonne-energie aanzienlijk verbeterd. Energie-opslag zorgt voor een grotere mate van controle en eigenaren kunnen effectiever handelen op de energiemarkten en geld verdienen.
- De levering van lokale energie stijgt
Een ander kenmerk van virtuele elektriciteitscentrales is dat particulieren hun eigen opgewekte energie niet hoeven te verkopen aan een energiebedrijf. In plaats daarvan kan men het rechtstreeks aanbieden aan klanten die wellicht zelf ook energieproducenten zijn.
Lichtblick en andere Duitse bedrijven staan aan de wieg van dit energiemodel. Sinds kort gebruikt Sonnenbatterie, het grootste Duitse bedrijf in energieopslag, dit model als een manier om buiten elektriciteitsbedrijven om lokale energie te leveren.
- Energiebedrijven investeren in energie-opslag
Het lijkt waarschijnlijk dat Europese energiebedrijven de concurrentieslag aangaan met bedrijven als Sonnenbatterie en Lichtblick. Zij gaan ook manieren zoeken om zonne-energie op te slaan.
Dit is al begonnen in Australië. Onlangs zette E.ON, het een na grootste elektriciteitsbedrijf in Duitsland, een belangrijke stap door te gaan investeren in het bedrijf Greensmith, dat software ontwikkelt voor de opslag van energie.
- PV-installaties met hybride opslag
Ontwikkelaars van zonne-energie staan nog aan het begin van de leercurve als het gaat om batterijen. Maar één ding is al duidelijk: verschillende soorten batterijen hebben zeer verschillende kenmerken.
Als een bedrijf wil kunnen omgaan met uitdagingen als dalen en pieken in vraag, dan is het zaak zoveel mogelijk verschillende manieren van opslag te combineren. Braderup heeft dit in Duitsland al gedaan met windenergie-installaties; zonne-energie zou kunnen volgen in 2016.
Het grote energiebedrijf IHS denkt dat de opslag van energie, met alle hybride PV- en opslaginstallaties, kan groeien van iets meer dan 200 MW in 2014 naar 3,5 GW in 2018. Opslag is van essentieel belang voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitsnet. Ook de opkomst van hybride en elektrische voertuigen vormen een katalysator. De ontwikkeling en opkomst van energieopslag zijn niet alleen afhankelijk van de technische ontwikkeling van batterijen, maar zullen nauw samenhangen met de commercialisering van de beschikbare business modellen in alle marktsegmenten.