like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Voorbij de Bitcoin, naar een duurzame digitale munt

Van: op 6 december 2013

bitcoinJe kunt nauwelijks nog een blog of website openen, of het gaat over de Bitcoin. Blijkbaar zien nogal wat mensen in Bitcoins het betaalmiddel van de toekomst. Technologisch gezien is dit misschien waar, economisch gezien zeker niet. Deze digitale munt lost namelijk geen enkel reëel economisch, sociaal of ecologisch probleem op. Het is eerder de digitale variant van het speculatieve geld waar we juist vanaf zouden moeten willen.

De Bitcoin heeft het afgelopen jaar snel aan bekendheid gewonnen, vooral door de sterke prijsstijgingen en heftige prijsfluctuaties. Dat zegt eigenlijk alles. Bitcoins zijn beleggingsproducten en geen ruilmiddelen. Volatiliteit is namelijk slecht voor elke ruilmiddel, maar maakt beleggingsproducten juist aantrekkelijk voor speculatie. Er zijn nog maar weinig Bitcoin bezitters die de digitale munt momenteel gebruiken om pizza's te kopen of rekeningen mee te betalen. Zij gebruiken de munt om winst te maken uit prijsschommelingen

Naast het niet voldoen aan de functie van ruilmiddel faalt de Bitcoin ook op de twee andere klassieke functies van geld: rekeneenheid en oppotmiddel. Volatiliteit maakt het lastig om in Bitcoins te rekenen. Een pizza kost de ene dag 1 Bitcoin en de volgende 2. Het gebrek aan dekking door een centrale bank en de overheid maakt het daarnaast een gevaarlijke vermogenstitel. Niemand zal heel zijn vermogen in Bitcoins stoppen. Kortom, Bitcoins lijken meer op beleggingsproducten als goud dan op valuta's die een wettig betaalmiddel zijn zoals de euro of de dollar of andere complementaire geldsystemen die bedoeld zijn om reële problemen op te lossen.

Wat Bitcoins wel interessant maakt is de revolutionaire peer-to-peer technologie die gebruikt wordt. Deze technologie kan, indien anders toegepast, banken en de manier waarop we met geld omgaan transformeren. De Bitcoin-technologie maakt namelijk betalingen zonder tussenkomst van banken mogelijk waardoor de transactiekosten dalen naar nagenoeg nul.

Ondanks dat Bitcoins dus geen echt probleem oplossen, is het goed dat wet- en regelgevers Bitcoin-achtige experimenten toestaan. Zonder dit soort experimenten is verandering van het geldsysteem namelijk onmogelijk. Steeds meer mensen zijn de afgelopen jaren de mogelijkheid tot 'eigen geld' gaan onderzoeken. Er zijn wereldwijd inmiddels duizenden complementaire geldsystemen die gebruik maken van een munt naast het wettig betaalmiddel. Deze munten zijn in tegenstelling tot de Bitcoin doorgaans bedoeld om specifieke sociale, ecologische en economische problemen op te lossen. Zij worden vooral gebruikt om lokale economieën te ondersteunen. De bitcoin peer-to-peer betaaltechnologie kan bijdragen aan het succes van deze initiatieven.

Het is belangrijk om te beseffen dat uiteindelijk de enige munt die echt telt de munt is waarmee belasting wordt betaald. Zolang de Bitcoin en andere complementaire geldsystemen geen wettig betaalmiddel zijn, blijven zij dus marginaal. Speculanten gokken er momenteel op dat de Amerikaanse Senaat de bitcoin als wettelijk betaalmiddel toestaat in de VS. Indien dat gebeurt, zal de prijs exploderen. De Chinese centrale bank heeft echter banken en andere instellingen al verboden om de bitcoin te accepteren als betaalmiddel. De bitcoinkoers daalde daarop onmiddellijk.

Als de Bitcoin niet wordt erkend door overheden zal hij spoedig worden verdrongen door munten die zijn ingebed in de democratie en reële economische activiteit ondersteunen. Een voorbeeld is de succesvolle Brixton Pound, die door de gemeente wel wordt erkend en waarmee lokale belastingen kunnen worden betaald. Democratisch kan worden besloten alternatieve valuta als wettig betaalmiddel te accepteren. Betaalmiddelen die geheel onafhankelijk van de staat (of gemeente en provincie) bestaan zullen altijd marginaal blijven

Bitcoins laten zien dat geld een afspraak tussen mensen is. En er zullen ongetwijfeld betere afspraken dan de Bitcoin komen. We staan pas aan het begin van een revolutie op het gebied van geld en het wordt een revolutie die van zich laat horen. Reken maar.

Peter van Vliet & Martijn Jeroen van der Linden

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Henk Bitcoins schreef:

  De Bitcoin is een prachtige uitvinding natuurlijk. Hij wordt pas waardeloos zodra de CIA de kwantum computer klaar heeft. Dan wordt mining namelijk waardeloos en is ook de security van Bitcoin in 30 seconden te breken.

 2. Marcel van Pinxteren schreef:

  Waarom geen aandacht besteed aan het energieverbruik dat gepaard gaat met de winning? En de bijbehorende euro’s die dat kost? En wie betaalt die?
  Volgens mij betalen domme eigenaren van servers, en verdienen slimme whizz kids. Dat zou je ook als een vorm van rechtvaardigheid kunnen zien.
  Het kromme vind ik, dat we het betaalmiddel toch weer koppelen aan een beperkte natuurlijke hulpbron, in dit geval rekenkracht en electriciteit, en niet aan mensentijd, iets wat ook beperkt is en dus in principe geschikt als ruilmiddel.
  Dit is waar de ruilkringen op gebaseerd zijn.
  De waardering van een uur tijd van de ene persoon rn verhouding tot die van een ander wordt dan heel expliciet, maar is in feite niets anders dan de uitdrukking van de welvaartsongelijkheid die er nu ook al is. Blijkbaar is een uur van een Indiër veel minder waard dan een uur van een westerling, en van een schoonmaker minder dan van een advocaat.
  De huidige munten zijn prima geschikt voor de handel in mensentijd, de bitcoin voegt daar niks aan toe en lost niks op. Als de overheden maar geen geld gaan bijdrukken waar niet voor gewerkt is.

 3. Fritz schreef:

  Ik heb zojuist een presentatie gegeven voor senioren. Er wordt in dit overleg een duidelijke koppeling gelegd naar de redenen van het onstaan van “Mutual Credis Systems”, “Loacal Exchange Trading Systems” en “Commercial Exchange Systems”. Alle systemen geven een signaal af dat weg op weg zijn naar een nieuwe fase. Gedurende deze transitie periode zullen meerdere systemen komen en gaan met een sociale, maatschappelijke of speculatief character. Ik zal het niet betreuren dat bepaalde systemen die puur op winstbejag gericht zijn en soms zelfs met criminele trekken vertonen weer verdwijnen. Ze passen niet in een maatschappij die na een moeizame transitie periode zal ontstaan. Ik ben benieuwd hoe Qoin.org zich ontwikkeld met behulp van EU subsidie en crowdfunding.

 4. Matt schreef:

  “Bitcoins lijken meer op beleggingsproducten als goud dan op valuta’s die een wettig betaalmiddel zijn zoals de euro of de dollar of andere complementaire geldsystemen die bedoeld zijn om reële problemen op te lossen”

  Geld is een ruilmiddel, geijkt op de goud en zilver reserve van een staat….daarna noem je goud een beleggingsmiddel. Mensen beleggen tevens in valuta, euro’s, yens en dollars. Die ballon gaat dus niet op.

  Bitcoins en andere altcoins zijn dus gewoon valuta waarin nu hevig in word gespeculeerd wordt omdat het nieuw is.

  Grote verschil, de middelman (banken, overheden etc) is weg. Je bekritiseerd dus eigenlijk gewoon iets wat je niet wil begrijpen

 5. Johan schreef:

  ‘ Wat Bitcoins wel interessant maakt is de revolutionaire peer-to-peer technologie die gebruikt wordt. Deze technologie kan, indien anders toegepast, banken en de manier waarop we met geld omgaan transformeren. De Bitcoin-technologie maakt namelijk betalingen zonder tussenkomst van banken mogelijk waardoor de transactiekosten dalen naar nagenoeg nul.’

  ‘Wel interessant’ ? Dit is nota bene dė essentie van Bitcoin. Dit is power to people, zónder banken. Democratie ten voeten uit. Peer to peer en open source. Juist de banken zijn toch het probleem? Die maken geld uit het niets, manipuleren rentes, koersen en waarden en wentelen hun risico’ s en verliezen af op de maatschappij. En dan willen de auteurs dat de Bitcoin gereguleerd wordt door banken?

  Bovendien is het aantal Bitcoins gelimiteerd op 21 miljoen. Dat betekent dat een bank of overheid er niet zomaar extra miljarden bij kunnen “drukken”, zoals nu wel volop gebeurt met de dollar, euro, pond en yen. Uiteindelijk zou dit moeten resulteren in een vaste waarde (koers) van Bitcoin, vrij van inflatie!

  Juist deze eigenschappen van de Bitcoin zijn ook haar archilleshiel. De banken, met in hun kielzog de overheden, zullen een dergelijke munteenheid niet zo maar toestaan. Ze zijn dan hun onbeperkte geldkraan, macht en bonusgenerator kwijt…

 6. IB schreef:

  Primecoin bijv.?

 7. soeverein mens schreef:

  Je noemt nogal wat, mijns inziens, kreten in dit stukje over bitcoins.
  1. belasting, hoe denk je daar problemen mee te kunnen oplossen, gelet op de vele (lees te veel) chimpansees die op het binnenhof rondlopen als verdwaalde kuikens. Dan krijg je wel een bijzondere variant, nietwaar?
  2. democratie, ook zo’n uitgesleten woord, advies: ga eens terug naar de betekenis van dit woord en je zult zien met mij, dat er in dit land, nederigland, een schijn-democratie heerst, let wel, heerst. Beheerd door technocraten, slaven van de NWO, lees het boek van Ad Broere, Geld komt uit het niets en anders de Boogeyman, van Peter Stuivenberg, de schellen vallen je letterlijk van de ogen.
  3. Wettig betaalmiddel, ook zo’n gewoontewoord, enig idee wat dat betekent? Hier in dit land, op criminele/frauduleuze wijze inderdaad, te onderbouwen met vele voorbeelden dacht ik. Het gegeven dat hier als onderdaan van de NWO, de ESB regeert, wil nog niet zeggen, dat dat wettelijk is. Ik blijf erbij, dat dat frauduleus en crimineel IS.
  4. De Bitcoin als ruilmiddel faalt, eens en wil je beweren dat de Euro als betaalmiddel anders doet?
  5. Ik doe graag mee onder voorwaarden, en die zijn dat we eerst verhelderen wat er zoals speelt, en het lijkt er op, dat je uitgaat van het blijven slapen en derhalve accepteren van de situatie zoals deze nu is. Dat doe ik dan ook, en ben inmiddels veel stappen verder, en kom er achter, dat slavernij nog live and kicking is, every day.
  6. Er lopen TEVEEL chimpansees op aarde rond, die economie belangrijker vinden dan mensen, kijk om je heen in dit nederigland. Er is maar 1 manier in dit land om hier uit te komen, en dat is bewust-ZIJN van het reële gegeven dat de macht ligt bij de 99.9 % en dat de onderdrukking plaatsvindt door de andere 0,1 %.
  7. Ik zou het zeer toejuichen wanneer ook jullie mee willen doen om dat aan de kaak te stellen, om te beginnen bij de eerste ernstige fraude door overhead, op het moment van aangifte van het kind bij de geboorte, het aanreiken aan de overhead, waarbij 650 duizend euro uitgegeven kan worden door diezelfde overhead, want geleend, ipv. Het per maand te geven aan de rechtmatige eigenaar, nl. het kind van 750 euro per maand, als leefgeld, basis.
  8. Zolang er JSF’fen worden aangeschaft door de zgn. kliek, die het ok vindt om dat liever te doen en in ruil daarvoor de zorgverzekering uit te kleden, kijk vooruit naar de plannen voor 2015 , blijf ik mijn bedenkingen houden.

 8. Peter schreef:

  Toch neemt het aantal bedrijven dat bitcoin als betaalmiddel accepteert flink toe (ondanks de huidige volatiliteit).
  In november is er sprake van een bijna verdubbeling. In aantallen is dat nu nog niet veel. Ik voorzie voor de komende periode een verdere en forse stijging van het aantal bedrijven dat bitcoin gaat accepteren.
  Zie ook http://www.coindesk.com/surge-in-real-locations-accepting-bitcoin/

 9. Marjolein schreef:

  Doet u maar de gulden er weer bij, om te beginnen als locale munt naast de euro:) met echte kwartjes en daalders..