Het zal niet nodig zijn om uit te leggen hoe belangrijk camerabeveiliging tegenwoordig is. Zowel binnen bedrijven als thuis is het prettig als je een oogje in het zeil kunt houden. Toch is lang niet iedere camera gelijkwaardig, wanneer je alleen naar het prijskaartje kijkt kun je voor een teleurstelling komen te staan. Want goedkope camerabeveiliging werkt meestal op basis van een lage resolutie camera, met beelden waar je nauwelijks detail op kunt zien. Een HD camera moet eigenlijk standaard zijn voor camerabeveiliging. Wat betekent HD en wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten bij camerabeveiliging? Dat lees je op deze pagina.
Wat is HD?
HD staat voor High Definition, het is een term die je wel zult kennen van televisies. Voorheen waren televisietoestellen in SD oftewel Standard Definition. In Europa werd hiervoor het PAL systeem gebruikt met een beeldresolutie van 720×576 pixels. Door interlacing werd de verticale resolutie in feite nog eens gehalveerd. Bij HD wordt de resolutie in zowel horizontale als verticale richting flink verhoogd, daarbij is er een onderscheid te maken tussen 1280×720 HD en 1920×1080 Full HD. In beide gevallen is er een aanzienlijk verschil waar te nemen ten opzichte van SD. Tegenwoordig kun je er haast vanuit gaan dat het 720p of 1080p betreft, die “p” staat voor progressive. Het trucje van interlacing wordt niet meer toegepast. Dit zijn allemaal belangrijke zaken bij camerabeveiliging waarbij een scherp en stabiel beeld uiteraard van groot belang is.
Er zijn nog meer zaken bij camerabeveiliging naast HD waar je op moet letten. Laten we enkele functies opsommen:
1. Digitaal zoomen
Bij standaard camerabeveiliging zal de camera een statisch beeld opnemen, alleen de professionele oplossingen beschikken over een optische zoom mogelijkheid. Er zijn wel goedkopere beveiligingscamera’s verkrijgbaar met een digitale zoom. Daarmee kun je achteraf of realtime inzoomen op het camerabeeld om meer detail te zien. Digitale zoom is niet zo scherp als optische zoom, toch kan op basis van goede software een duidelijk beeld worden verkregen. Het spreekt voor zich dat ook hier het voordeel van HD camerabeveiliging zich doet gelden.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
2. Let op de lens
De lens bij camerabeveiliging is anders dan de lens op een standaard fotocamera. Om de kijkhoek te vergroten wordt er bij een beveiligingscamera meestal gebruik gemaakt van een groothoeklens, dit noemen we ook wel een “fisheye” lens. Daarmee kun je een veel groter oppervlak registreren. Wanneer de resolutie minder dan HD kwaliteit is, en er toch een groot oppervlak wordt geregistreerd, houd je minder pixels over om detail vast te leggen. Een groothoeklens in combinatie met een HD camera (zoals de Somfy One) is dan ideaal. Overigens kan de kijkhoek ook té groot worden waardoor het beeld teveel zal vervormen.
3. Lichtgevoeligheid
Een bijkomend voordeel van een groothoeklens is de grotere hoeveelheid licht die op de lens valt. Hoe meer licht, hoe minder ruis er in beeld zal verschijnen, dus hoe meer detail je nog kunt zien. Bij camerabeveiliging wordt gebruik gemaakt van een beeldchip; hoe groter de oppervlakte hoe hoger de lichtgevoeligheid. Omdat een HD camera meer pixels heeft, is het beschikbare licht ook van belang. Zo kun je een heldere lichtbron bij de camera plaatsen, sommige beveiligingscamera’s beschikken al over een ingebouwde lamp. Er zijn ook speciale infrarood camera’s, maar die kunnen geen kleur opnemen.
4. Camerabeveiliging met backup accu
Wanneer je een beveiligingscamera wilt aanschaffen let dan op de aanwezigheid van een back-up accu. Als deze niet aanwezig is zal de camera bij stroomonderbreking niets meer opnemen. Doorgaans is een back-up van een uur al ruim voldoende, tegen die tijd kan de stroombron doorgaans al hersteld worden.
Software in de camera
Laten we bij camerabeveiliging ook zeker niet de software vergeten. Hier zijn de voornaamste aandachtspunten bij camera software voor beveiliging.
- Eenvoudig te installeren: De software moet eenvoudig te installeren zijn en te gebruiken. Wanneer het te ingewikkeld werkt kun je niet snel even de camerabeelden bekijken, en tijd is van belang bij camerabeveiliging.
- Detectiemogelijkheden: Je kunt de camera laten aanspringen bij beweging en zelfs bij warmte in de ruimte. Ook kun je zones instellen waarbij de camera niet tot actie overgaat om bijvoorbeeld bewegingen van huisdieren uit te sluiten.
- IP camera technologie: Bekijk de beelden niet alleen in huis, maar ook vanaf het werk of op vakantie door de beelden direct naar internet te laten streamen. Met een speciale app of webpagina kun je veilig jouw beelden bekijken.
- Slimme camera beveiliging: Deel beelden met je buren wanneer je op vakantie bent, laat de lampen aangaan wanneer er beweging wordt geconstateerd en nog veel meer. Dat is mogelijk wanneer je de camera koppelt aan een huisautomatiseringssysteem.
Wanneer je besluit camerabeveiliging in huis te halen, let dan zeker op de kwaliteit van de camera en kies voor HD. Zo kun je alles scherp in de gaten houden!