like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN
online | 06.10.2020

Online workshop: hoe start je je eigen lokale voedselgemeenschap?

Van: op 1 oktober 2020

DINSDAG 6 OKTOBER
VAN 20:00U TOT 21:30U

Via Zoom, deelname gratis.

HIER AANMELDEN

Vers, echt en eerlijk eten, van boeren uit de buurt, dat wil iedereen wel. Maar is dat veel gedoe? Niet als je het samen doet, in een voedselgemeenschap! Je kunt hem zelf starten. Hoe werkt dat dan, in de praktijk? En hoe zet je zoiets op? Neem deel aan de online workshop ‘Hoe start je je eigen lokale voedselgemeenschap?’ op dinsdag 6 oktober. Daarin gaan we in gesprek met ervaren voedselcoöperatie-begeleiders.

Bij Voedsel Anders zien we lokale voedselgemeenschappen als een belangrijk element in de voedseltransitie, omdat het een concrete uitwerking is van de korte keten en voedselsoevereiniteit. En in het agroecologische verhaal is het een belangrijke schakel omdat producent en consument zich op deze manier samen verbinden aan duurzaam geproduceerd voedsel.

Voedselcoöperatie Autark in Broekland

Tijdens deze workshop praten we over de praktische kant en de do’s en don’ts van het opzetten van een voedselgemeenschap met:

  • Estella Franssen van Stichting de Ulebeltdie buurtbewoners op weg helpt en in contact brengt met boeren uit de buurt. Inmiddels heeft zij meer dan tien voedselcoöperaties helpen opzetten in Overijssel, waaronder Voedselcoöperatie Autark – de grootste, met 35 huishoudens. Estella vertelt vanuit haar ervaring met voedselgemeenschappen, hoe het werkt, wat de motieven zijn voor deelnemers om aan te sluiten, en wat het ze oplevert.
  • Bregje Hamelynck van Permacultuur-tuinderij Ús Hof, en initiatiefnemer van de eerste voedselcoöperatie van Friesland Ús ItenZe heeft het coöperatieve online bestelplatform Local Food Works mede opgericht en ondersteunt dorpen en burgerinitiatieven vanuit De Voedselwerkplaats van Netwerk Duurzame Dorpen op het gebied van lokale voedselinitiatieven. Bregje vertelt hoe je zelf gemakkelijk een voedselgemeenschap kunt opzetten en wat je ervoor nodig hebt (zoals materiaal, afspraken met elkaar en de boeren, online tools, financiën en subsidies). Vanaf 15 huishoudens kan je je eigen voedselcoöperatie starten als volledige vervanging van de supermarkt. Bregje gaat specifiek in op de nieuwe tool Local Food Works.

Moderator: Sandra van Kampen (De Schaal van Kampen), die ondermeer een onderzoek doet naar verschijningsvormen van voedselgemeenschappen en aantallen mensen die daarbij zijn aangesloten.

Er is geruime tijd voor vragen en uitwisseling van ideeën.

Meer artikelen uit de categorie: Agenda, Publiek

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws