
DINSDAG 6 OKTOBER
VAN 20:00U TOT 21:30U
Via Zoom, deelname gratis.
HIER AANMELDEN
Vers, echt en eerlijk eten, van boeren uit de buurt, dat wil iedereen wel. Maar is dat veel gedoe? Niet als je het samen doet, in een voedselgemeenschap! Je kunt hem zelf starten. Hoe werkt dat dan, in de praktijk? En hoe zet je zoiets op? Neem deel aan de online workshop ‘Hoe start je je eigen lokale voedselgemeenschap?’ op dinsdag 6 oktober. Daarin gaan we in gesprek met ervaren voedselcoöperatie-begeleiders.
Bij Voedsel Anders zien we lokale voedselgemeenschappen als een belangrijk element in de voedseltransitie, omdat het een concrete uitwerking is van de korte keten en voedselsoevereiniteit. En in het agroecologische verhaal is het een belangrijke schakel omdat producent en consument zich op deze manier samen verbinden aan duurzaam geproduceerd voedsel.
Tijdens deze workshop praten we over de praktische kant en de do’s en don’ts van het opzetten van een voedselgemeenschap met:
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
- Estella Franssen van Stichting de Ulebelt, die buurtbewoners op weg helpt en in contact brengt met boeren uit de buurt. Inmiddels heeft zij meer dan tien voedselcoöperaties helpen opzetten in Overijssel, waaronder Voedselcoöperatie Autark – de grootste, met 35 huishoudens. Estella vertelt vanuit haar ervaring met voedselgemeenschappen, hoe het werkt, wat de motieven zijn voor deelnemers om aan te sluiten, en wat het ze oplevert.
- Bregje Hamelynck van Permacultuur-tuinderij Ús Hof, en initiatiefnemer van de eerste voedselcoöperatie van Friesland Ús Iten. Ze heeft het coöperatieve online bestelplatform Local Food Works mede opgericht en ondersteunt dorpen en burgerinitiatieven vanuit De Voedselwerkplaats van Netwerk Duurzame Dorpen op het gebied van lokale voedselinitiatieven. Bregje vertelt hoe je zelf gemakkelijk een voedselgemeenschap kunt opzetten en wat je ervoor nodig hebt (zoals materiaal, afspraken met elkaar en de boeren, online tools, financiën en subsidies). Vanaf 15 huishoudens kan je je eigen voedselcoöperatie starten als volledige vervanging van de supermarkt. Bregje gaat specifiek in op de nieuwe tool Local Food Works.
Moderator: Sandra van Kampen (De Schaal van Kampen), die ondermeer een onderzoek doet naar verschijningsvormen van voedselgemeenschappen en aantallen mensen die daarbij zijn aangesloten.
Er is geruime tijd voor vragen en uitwisseling van ideeën.