‘Hoe zullen de kinderen van de toekomst ons herinneren?’ Met die vraag als uitgangspunt schreef de Australisch-Britse filosoof, politicoloog en School of Life-(mede)oprichter Roman Krznaric zijn meest recente boek De goede voorouder. In het boek bepleit hij dat toekomstige generaties een stem zouden moeten krijgen bij de politieke beslissingen van nu. Iets dat volgens hem nu, in een tijd gekenmerkt door ziekelijk kortetermijndenken, nauwelijks gebeurt. Maar hoe word je dat, een goede voorouder? VPRO Tegenlicht zocht Krznaric op.
Roman Krznaric roept ons in zijn recent uitgebrachte boek De goede voorouder op om een betere voorouder te zijn. Zodat we als veranderaars herinnerd zullen worden door de kinderen van onze kinderen. Maar we zijn nu nog te veel gericht op korte-termijn denken en Krznaric – tevens de man van econome Kate Raworth die bekendheid verwierf met haar baanbrekende ‘Donut Economie’ – wil daarvan af. Volgens hem zijn wij de toekomst aan het toe-eigenen en moeten toekomstige generaties een stem krijgen bij de politieke vraagstukken van vandaag.
Hij ziet al voorzichtig een gefragmenteerde beweging ontstaan: de Time Rebels. Mensen die allen op hun eigen manier vechten voor een nieuwe economie die gericht is op de lange termijn. Zij geven Krznaric hoop, maar het is niet genoeg. Als expert op het gebied van democratisch bestuur ziet hij een ‘diepere’ democratie voor zich die losbreekt van het ziekelijke kortetermijndenken en het generationeel denken tot standaard verheft. Krznaric heeft een zes stappenplan waarmee wij leren denken als mensen die kathedralen bouwen, om zo onze toekomstige generaties te kunnen redden. Zo stelt hij ‘Wethouders van de Toekomst’ voor om onze politiek te transformeren naar lange termijn-sytemen. Kijk naar VPRO Tegenlicht Time Rebels en laat je meenemen op een inspirerende reis door de tijd, met oplossingen voor de toekomst.