Sinds 2014 woont Theo Smidt in een energieneutraal huis dat duurzaam is gebouwd. Deze woning is gebouwd volgens zijn eigen ontwikkelde bouwconcept. Door optimaal te isoleren en het hele dak vol te leggen met zonnepanelen is er volgens Smidt geen warmtepomp nodig.
Nu het in Nederland eindelijk weer eens echt koud is met temperaturen ver onder nul, zit hij er nog steeds warmpjes bij. Deze winter test hij voor het eerst ook zijn thuisaccu uit.
Thuisaccu
De energie van de zonnepanelen wordt opgeslagen in een accusysteem. Bij een zonovergoten dag laadde het accusysteem helemaal vol. En dus geniet de familie Smidt nu dan echt ’s avonds van zelf opgewekte zonnestroom zonder vanuit het net te moeten tappen. De elektrische auto’s worden ervan opgeladen, de elektrische boiler en elektrische vloerverwarming (met draadjes in de vloer) natuurlijk ook. Doordat het huis dampopen is gebouwd en elke kamer een thermostaat en natuurlijke ventilatie heeft, voelt het huis warm en comfortabel.
Boek: Eenvoudig duurzaam bouwen
Smidt publiceerde dit jaar een boek dat hij samen schreef met zijn vriendin. Wie is Theo Smidt? Ing. Theo Smidt richtte samen met een partner in 2004 het bedrijf Esdec BV in Deventer op. In 2013 verkocht hij zijn belang en focust zich op duurzaam bouwen. Door zijn jarenlange ervaring in de installatie, bouw en zonnepanelen(montage), heeft hij al experimenterend en rekenend het Enadco bouwconcept uitgewerkt. En wat blijkt: een energieneutraal huis met voldoende isolatie heeft geen warmtepomp nodig.
Voor particuliere bouwers is dit een positief bericht. Veel architecten, aannemers en installateurs zijn er nog niet van overtuigd dat gasloze nieuwbouw zonder warmtepomp mogelijk is. Theo Smidt: “Ik vertel geen sprookjes. Het is een kwestie van het energetisch goed uitrekenen en dat doen weinig bouwprofessionals.”
Enadco bouwconcept
Het bouwconcept in dit boek bespreekt en beargumenteerd zes duurzame keuzes:
- Kies (bij voorkeur) voor houtskeletbouw
- Isoleer maximaal
- Leg het hele dak vol met zonnepanelen (wek je eigen energie op)
- Verwarm elektrisch
- Bouw dampopen en ventileer goed
- Houd het simpel
Bouwen met hout is beter voor klimaat
Een van de duurzame opties van dit bouwconcept is bouwen met hout. Metropoolregio Amsterdam heeft in december 2020 vastgelegd dat het aandeel van hout in de woningbouw in 2025 20 procent moet bedragen. Theo Smidt: “Bouwen met hout gaat sneller en is milieubewust omdat hout CO₂ opslaat.” De stikstofcrisis zorgt ervoor dat de bouw stil werd gelegd, terwijl er in 2030 een miljoen woningen bijgebouwd moeten zijn. “Hout is vijf keer lichter dan beton, dus efficiënter te vervoeren. En houtbouw is beter te hergebruiken.” Smidt ontwikkelde ook een concept voor een NOM-starterswoning volgens hetzelfde bouwconcept.
Zonne-energie
Aan de basis van dit boek ligt de passie van Theo Smidt voor zonne-energie. “Ik experimenteerde al vroeg met zonnepanelen, omvormers en loodaccu’s. Door van alles te proberen – zelfs windenergie opwekken – weet ik uit eigen ervaring veel over energie opwekken, omvormen en opslaan. Al had ik zelf nooit bedacht dat ik er een boek over zou schrijven. Daarvoor had ik echt Atty nodig. Zij haalde me over om mijn bouwconcept te delen met de wereld.”
Energieneutraal en duurzaam bouwen
In dit boek nemen de auteurs de lezer mee in de stappen die gemaakt moeten worden bij energieneutrale nieuwbouw. Met een heldere beschrijving van voor- en nadelen van keuzes die gemaakt moeten worden. En dat resulteert in een nul-op-de-meterwoning waar het comfortabel, warm en gezond wonen is. Oftewel: een droomhuis bouwen was nog nooit zo makkelijk. Smidt heeft intussen zijn bouwconcept toegepast bij niet alleen zijn eigen woning, maar ook bij diverse nieuwbouwprojecten én ook een paar renovaties.
Boekgegevens
Eenvoudig duurzaam bouwen. Bouw je energieneutrale droomhuis zonder warmtepomp. (Softcover, 135 pag.)
Auteurs: Ing. Theo Smidt en Atty van de Brake
Druk: BoekenGilde
ISBN nummer: 978-94-6402-659-7
Prijs: € 26,70