Volgens Extinction Rebellion houdt de politiek zich stil, greenwasht Vattenfall zich er als notoire vervuiler die mooi kan praten uit en reageerde ABN-AMRO niet eens. Maar Extinction Rebellion (XR) zegt van de lange adem te zijn. XR stopt pas als de overheid de ernst van klimaatcrisis erkent en daar vervolgens naar handelt. Vrijdag staan er bij Extinction Rebellion ‘swarming’-acties op de agenda: in kleine groepen zullen er kleine, korte blokkades opgeworpen worden op allerlei plekken in Amsterdam.
Daarmee blijft XR vragen om aandacht voor de klimaatcrisis en zet haar drie eisen richting overheid kracht bij: 1. Overheid, wees eerlijk over de gevolgen van de klimaatcrisis en maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering; 2. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto 0 in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier; 3. Laat burgers meebeslissen over een rechtvaardige transitie.
Swarming, wat is dat?
Met swarming, of ‘zwermen’ in het Nederlands, worden gedurende korte tijd, zo’n 7 minuten, kruisingen geblokkeerd. Met borden wordt aan de wachtenden getoond hoe lang de blokkade nog gaat duren. Tegelijkertijd worden zoveel mogelijk verkeersdeelnemers geïnformeerd over de ernst van de klimaatcrisis. Als de overheid het niet doet, dan doet XR het zelf. De overheid zou XR dankbaar moeten zijn, in plaats van te proberen de klimaatorganisatie met overdreven machtsvertoon de mond te snoeren.
Swarmings zullen vrijdag plaatsvinden in Amsterdam. Waar, dat weet nog niemand. De plekken worden gekozen door de ‘Affiniteits Groepen’, losse groepjes binnen XR die autonoom kunnen opereren.
Ook zaterdagmorgen zijn wederom honderden rebellen de straat op in een gecoördineerde daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. In het hart van de hoofdstad hebben honderden burgers zojuist de straten rondom de Stopera bezet om hun eisen aan de overheid kracht bij te zetten. Ze verklaren zich “gewone mensen in ongewone tijden”, en eisen dat de overheid eerlijk is over de ernst van de crisis en nu ambitieuze en bindende doelen stelt voor 2025: netto-nul uitstoot van broeikasgassen en het stoppen van biodiversiteitsverlies, waarbij burgers beslissen over rechtvaardig klimaatbeleid.
Vattenfall: ‘we worden ten onrechte veroordeeld’
In een reactie op het bericht van XR geeft Vattenfall aan dat het bedrijf zich ten onrechte veroordeeld voelt: “We zijn ontzettend verbaasd dat Extinction Rebellion juist bij ons aanklopt. Wij investeren zónder subsidie in het grootste windpark van Nederland, Hollandse Kust Zuid, en sluiten over een paar maanden onze kolencentrale in Amsterdam. We zetten wezenlijke stappen in het verduurzamen van de Nederlandse energievoorziening, en er zijn niet veel energiebedrijven die dát kunnen zeggen.
Tegelijkertijd hebben we natuurlijk ook begrip voor de protestbeweging: er zijn grote stappen nodig om te komen tot een fossielvrije toekomst. Dat vraagt om actie van ons allemaal: van burgers, van overheden, van de industrie én van de energiesector. Het is onze ambitie om een fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken, en daar staan we als organisatie echt voor, ook in Nederland.
Het protest dinsdag was vreedzaam en is rustig verlopen, daar zijn we blij om. Extinction Rebellion lijkt het feit dat wij het gesprek zijn aangegaan echter te willen zien als strategie, terwijl voor ons de dialoog áltijd het eerste uitgangspunt is – bij het bouwen van windparken, in het contact met politiek en stakeholders, rond het sluiten van onze kolencentrale, en dus ook bij protestacties. Wij zullen altijd, in elke situatie waarbij géén onveilige situatie dreigt voor onze medewerkers, het gesprek aangaan.”