Het is weer 10 oktober en de Dag van de Duurzaamheid is inmiddels wel een traditie geworden. Onze mailbox slipt begin oktober telkens weer vol van de aankondigingen van grote en kleine initiatieven die plotseling iets groens gaan doen.
Zo rijdt er gedurende 8 weken een groene tram door Amsterdam. De tram moet de groene ambities van GVB benadrukken en rijdt de komende tijd op verschillende routes en lijnen.
Groene Tour
Op zondag 3 november rijdt de groene tram een bijzondere route. Hij rijdt dan langs allerlei duurzame en inspirerende initiatieven die het leven in onze stad schoner en prettiger maken. Tijdens deze Groene Tour is Froukje Jansen (bekend van NatuurCollege, 3 op Reis en Wie is de Mol?) gastvrouw aan boord. Deelname aan tour is kosteloos en gebeurt op inschrijving. Er is plek voor 100 deelnemers.
GVB wil in 2025 uitstootvrij vervoer bieden aan alle Amsterdammers. Dit jaar nog stromen de eerste elektrische bussen binnen en er zijn hybride veerponten aangeschaft. Een goede stap naar een volledig elektrische vloot.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Ook tweedehands handel is goed voor het klimaat. Marktplaats meldt ter gelegenheid van 10 oktober dat we met elkaar in een jaar tijd zorgen voor ongeveer 600 miljoen tot 1 miljard minder kilo’s CO2-uitstoot (0,6-1,0 Megaton). Dit staat gelijk aan bijvoorbeeld de jaarlijkse CO2-emissiereductie van 200 grote windmolens of de CO2-uitstoot van zo’n 40.000 huishoudens in een jaar. Dat blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van Marktplaats.
Te lief
Maar hoe goed bedoeld al deze acties ook zijn, ze blijven te veel steken in “groen moet leuk zijn” en missen de adem van de urgentie in de nek van de samenleving.
Kijk dan naar Extinction Rebellion en Greta Thunberg, die elk op hun eigen manier een achterban mobiliseren die de urgentie begrijpt en ook de daad bij het woord voegt. De ontwikkeling van klimaatstaking naar demonstratie naar ontwrichting van stukjes samenleving is ingezet.
Dat brengt bestuurders als Femke Halsema in een ongemakkelijke positie. Waar het juichen op de beelden van een Inconvenient Truth destijds nog gemakkelijk en vrijblijvend was, zet die zelfde waarheid nu haar tanden in de dagelijkse bestuurspraktijk, waar ze als groene burgermoeder in de spagaat belandt tussen sympathie voor klimaatactie en de formele taak om de orde te handhaven. Hoe kom je daar zonder kleerscheuren uit?
Die vraag geldt natuurlijk voor ons allemaal. De klimaatverandering gedraagt zich steeds meer als een kudde op hol geslagen buffels, waarvan de koers onvoorspelbaar is. En die hou je niet meer tegen met een dagje duurzaam doen.
Alleen als we elke dag tot een Dag van de Duurzaamheid promoveren kunnen we misschien nog een beetje bijsturen en onze nazaten nog wat extra tijd kopen om zich aan te passen aan de veranderingen die ongetwijfeld en niet meer te stoppen op hun (en ons) afkomen.
Het stilleggen van vervuilend verkeer is een mooi beeld voor het stoppen van activiteiten die ons de adem, ons huis en ons voedsel gaan benemen. Al zie ik Femke Halsema nog niet in lotushouding op een startbaan van Schiphol gaan zitten. Maar ik vergis me graag.
Peter van Vliet