Het aantal vrouwelijke topfuncties is duidelijk in stijgende lijn, maar ze verdienen nog altijd een pak minder dan hun mannelijke evenknieën. Vrouwelijke directeuren in de grootste Britse bedrijven en financiële instellingen verdienen gemiddeld 66 procent minder dan hun mannelijke collega’s in een gelijkaardige functie. Dat toont onderzoek aan. Opvallend is wel dat het aantal vrouwelijke bestuursleden de laatste vijf jaar sterk toeneemt.
Britse vrouwen in topfuncties verdienen gemiddeld 247.100 pond per jaar (285.600 euro) terwijl dat voor mannen 722.300 pond is (834.993 euro). Dat werd berekend in een studie door advocatenbureau Fox & Partners, dat onderzoek doet naar de loonkloof in de 350 meest toonaangevende bedrijven (FTSE 350) in Groot-Brittannië. In die lijst staan namen als JP Morgan, GlaxoSmithKline, Unilever en Burberry Group.
“Er is meer diversiteit op de werkvloer in junior functies, maar financiële afdelingen worstelen nog altijd met vrouwelijke profielen in hun top”, zegt Catriona Watt van Fox & Partners in een verklaring.
“Om van een verandering op lange termijn te kunnen spreken, moeten bedrijven zich ertoe verbinden stappen te ondernemen die ertoe leiden dat meer vrouwen doorgroeien, hogere leidinggevende posities bekleden en ze zo de loonkloof dichten”, zegt ze.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Doel 2020 bereikt
Het aantal vrouwen in de raden van bestuur van FTSE 350-bedrijven is in de afgelopen vijf jaar met de helft gestegen tot 1026 in 2020, stelt de onafhankelijke Hampton-Alexander Review.
Meer dan een derde van de bestuursposities wordt nu ook effectief door vrouwen bekleed, zei de Review vorige week, waarmee het doel werd bereikt dat voor 2020 was vooropgesteld.
Toch blijven verschillen bestaan, zelfs aan de top. Uit het onderzoek van Fox & Partners blijkt immers dat de vrouwelijke bestuurders meestal niet-uitvoerende functies vervullen, wat betekent dat ze minder krijgen betaald en minder verantwoordelijkheden hebben dan mannen.
Britse overheid
“Het blijven schokkende cijfers die bewijzen dat de loonkloof tussen man en vrouw nog niet gedicht is”, zegt Felicia Willow, hoofd van de vrouwengroep Fawcett Society, die niet betrokken was bij het onderzoek. “Er zijn nog altijd minder vrouwen in topfuncties, en als ze er al zijn, worden ze nog al te vaak minder betaald dan mannen.”
Sinds 2017 eist de Britse overheid van alle werkgevers met meer dan 250 werknemers om elk jaar loonkloofcijfers tussen mannen en vrouwen in te dienen in een poging om de loonverschillen te verkleinen. Een jaar geleden schortte Groot-Brittannië de regel evenwel tijdelijk op als een gevolg van de pandemie. De regering dacht niet dat dit de pogingen om mannen en vrouwen eerlijk te betalen, zou laten ontsporen.
Uit officiële cijfers blijkt dat de kloof vorig jaar inderdaad weer wat kleiner is geworden. Mannen zouden gemiddeld 15,5 procent meer verdienden dan vrouwen. In 2019 was dat nog 17,4 procent.