Met alle ogen gericht op de verkiezingen in de Verenigde Staten is een ander belangrijk moment bijna uit het oog verloren. 4 november is de datum dat de VS formeel uit het verdrag van Parijs stappen.
Voor Donald Trump waren de VS al sinds 2017 geen onderdeel meer van het verdrag. Maar formeel moesten de VS een contractuele termijn overbruggen, die ligt tussen opzegging van het verdrag en de daadwerkelijke uitstap. Die termijn is nu afgelopen.
Als de VS definitief buiten Parijs blijven, kunnen landen die wel proberen de uitstoot drastisch te verminderen tegen hoge kosten voor de eigen industrie aanlopen. Zij kunnen dan compensatie eisen van klimaatachterblijvers zoals Amerika, om een gelijk speelveld te creëren. Dat zei Nigel Purvis, een klimaatonderhandelaar uit de Clinton en tweede Bush-regeringen, tegen AP. De Europese Unie heeft het al over dergelijke vergoedingen.
Trevor Houser, klimaat-modelbouwer voor de onafhankelijke Rhodium Group en Climate Action Tracker, voerden berekeningen uit waarbij een voortzetting van de huidige emissietrends van de Trump-regering werd vergeleken met wat er zou gebeuren als Biden zou werken aan een netto nulemissie. Hij ontdekte dat in de komende 10 jaar een Trump-scenario, uitgaande van een gematigd economisch herstel na de pandemie, 6 miljard ton meer broeikasgassen zou uitstoten dan het Biden-scenario – een verschil van 11%.
Op wereldschaal zou dat een jaarlijkse extra toename (of minder daling) van bijna 2% betekenen.
Meer volgers
Als Amerika zich terugtrekt uit het verdrag van Parijs, zullen sommige andere landen ook minder geneigd zijn om zich in te spannen. Daardoor zal de impact van de terugtrekking nog groter zijn, aldus wetenschappers en klimaatonderhandelaars.
Omdat de wereld zo dicht bij gevreesde kantelpunten voor klimaatverandering is en al op weg is om een maximum doel voor temperatuurstijging te overschrijden, zal de terugtrekking van de VS merkbare effecten hebben. Die kunnen zich uiten in meer en extremer weer en de gevolgen daarvan, zoals orkanen, overstromingen en bosbranden.
Terugkeer mogelijk
Nu Joe Biden tot president van de VS is gekozen is de terugkeer van de VS binnen het verdrag waarschijnlijk. Daarvoor geldt een wachttijd van 30 dagen. Zonder extra onderhandelingen zou dat dus op zijn vroegst mogelijk zijn per 20 februari 2021.