Een kroketje, een biertje of een paar flappen, het is al sinds mensenheugenis heel gewoon om die uit de muur te halen. En automaten verkopen tegenwoordig wel meer dingen – zoals hamburgers en pizza. Nu lijkt de tijd gekomen om niet-vergankelijke tokens ( non-fungible token of NFT’s ) aan de lijst toe te voegen, schrijft Jennifer Kingson van Axios.
Voor de meeste mensen zal het lastig zijn om te omschrijven wat een NFT is. Maar de tokens waren dit jaar een rage op SXSW. South by Southwest is een festival dat jaarlijks wordt gehouden in Austin in de Verenigde Staten. Het festival draait om muziek, film, interactieve media, tentoonstellingen en educatieve bijeenkomsten. Dat NFT’ nu ook zijn gearriveerd in een geldautomaat in het financiële district van New York City kan het begin van een nieuwe rage zijn.
Het werkt zo: de geldautomaat op John St. 29 in Lower Manhattan is daar neergezet door Neon, dat zichzelf ‘een marktplaats en galerie gebouwd op de Solana-blockchain’ noemt. Neon verkoopt unieke digitale kunstwerken, in bekende vormen zoals Baby Yoda.
De automaat werkt op dezelfde manier als gewone automaten. Je kunt NFT’s bij de machine kopen met je creditcard of betaalpas, en je krijgt dan een doosje met een unieke code. Die kunt je dan inwisselen op het Neon-platform. Een beetje zoals bij paaseieren, weten kopers niet welke NFT ze krijgen totdat ze het verzilveren.
Prijzen variëren van $ 5,99 tot $ 420,69 (een grap, afgeleid van 420 – een marihuana-referentie – en een seksgrap).
Door een QR-code te scannen kan de gebruiker zijn nieuwe kunstwerk op elke smartphone, laptop of table zien.
Neon is van plan meer artiesten aan het platform toe te voegen en meer NFT-automaten in verschillende steden te openen, zo gaat het gerucht.
Wat dit met duurzaamheid te maken heeft, vraag je je misschien af? Alles en niets denken we. Als het een eenmalige grap is, is er niets aan de hand. Wanneer dit een succes wordt, gaat het opnieuw ten koste van het klimaat. Want NFT’s vreten energie, die we wel beter kunnen gebruiken. Maar waanzin kent geen grenzen. Dus melden we het maar.