De energiekosten rijzen de pan uit en isoleren moet, zowel voor het klimaat als voor je portemonnee. Maar nieuwe kozijnen of dubbel isolatieglas passen niet altijd. Dan komen achterzetramen in beeld.
Wat is een achterzetraam?
De meeste mensen praten over voorzetramen als ze een extra raam op het kozijn willen plaatsen. En eigenlijk is er geen echt verschil met een achterzetraam. Dat is eigenlijk gewoon een voorzetraam dat aan de binnenzijde van het kozijn wordt gemonteerd. Voorzetramen zijn er in glas en in kunststof.
Wanneer plaats je een achterzetraam?
Moderne woningen zijn vrijwel altijd al voorzien van isolatieglas. Maar vooral in oudere woningen is dat lang niet altijd het geval. Dan is een voorzetraam of een achterzetraam een goede oplossing om toch snel en betaalbaar te isoleren.
Soms kan er wel isolatieglas worden geplaatst, maar zou dat ten koste gaan van de uitstraling van een pand. Dat is bijvoorbeeld bij veel karakteristieke jaren-30 huizen het geval.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Soms ook mag het niet, zoals bij veel monumentale panden, waarvan het aangezicht beschermd is. Daar vind je vaak ook nog kostbare en mooie glas-in-loodramen. Naast isolatie biedt een voorzetraam daar ook extra bescherming voor.
En soms is de woning geen eigendom, maar is het plaatsen van achterzetramen wel een snelle oplossing om direct energie en kosten te besparen, in plaats van lang op een actie van de huisbaas te wachten.
Goede isolatie
Een voorzetraam zorgt voor een luchtspouw tussen de twee glasramen, die vergelijkbaar is met dubbel glas. Deze heeft een isolerende werking zowel thermisch als voor geluid. De uiteindelijke isolatiewaarde (U-waarde) komt bijna overeen met die van standaard dubbel glas: ongeveer 2,7 W/m²K (tegenover 5,7 bij enkel glas). Hoe lager de U-waarde, hoe beter het raam isoleert.
Voorzetramen zelf maken
Zelf een voorzetraam maken en plaatsen is niet moeilijk en er zijn ook goede handleidingen voor beschikbaar. Een voorzetraam kun je op twee verschillende manieren plaatsen: vast, met schroeven, of met knevels. Een voorzetraam met knevels is gemakkelijk te openen. Montage met knevels is echter niet niet altijd mogelijk door de constructie van het kozijn. Vaste montage met schroeven kan echter altijd.
Ten slotte kunnen voorzetramen snel worden geplaatst, omdat er geen bouwkundige werkzaamheden uitgevoerd hoeven te worden. Die vergen immers vaak een lange voorbereiding. Zo kun je dus ook snel op je energiekosten gaan besparen.