Wilt u spots plaatsen, dan heeft u doorgaans twee keuzes, namelijk inbouwspots en opbouwspots. Inbouwspots worden in het plafond ingebouwd en opbouwspots kunt u gemakkelijk monteren aan het plafond of de wand. Een nadeel van deze spots is dat u minder flexibel bent. De spots zijn immers niet zomaar te verplaatsen als dit nodig mocht zijn. Vaak zijn hiervoor immers gaten in het plafond gemaakt. Hier is een oplossing voor, want u kunt nog kiezen voor railspots.
Waarom zijn railspots zo interessant en vooral als ze voorzien zijn van LED verlichting?
Wat is railverlichting?
Niet iedereen is bekend met railverlichting. Dat is niet vreemd, want railverlichting is nog niet heel gebruikelijk in woningen. In winkelruimtes en kantoren is railverlichting veel gebruikelijker. Railverlichting is zoals de term al aangeeft, verlichting aan rails die aan het plafond zijn gemonteerd. U kunt de rails overal door de ruimte laten lopen, als de verschillende elementen maar met elkaar verbonden zijn. Met t-stukken, knikbochten of kruisverbindingen, kunt u gemakkelijk aftakkingen maken. Aan de rails monteert u onbeperkt het aantal railspots die u wenst. Hierdoor kunt u de railspots op ieder moment via de rails verplaatsen. U bent nooit gebonden aan een lichtpunt op een vaste plek in de woonkamer. Bovendien kan u ook gemakkelijk veranderen van model van railspot. Dit is ook de reden dat railverlichting veel als winkelverlichting wordt gebruikt. Een winkelinterieur wisselt vaak en zo past u de verlichting aan de nieuwe situatie aan.
Waarom kiezen voor LED railverlichting?
Helemaal als u railverlichting gebruikt in een winkel of kantoor, dan kan het enorm schelen als u LED railspots gebruikt. De railspots staan dan meestal minimaal acht uur per dag aan en dan heeft u behoefte aan vooral zuinige verlichting. LED railverlichting zorgt voor een efficiënte verlichting, waarbij de gebruikte energie ook daadwerkelijk omgezet wordt naar licht. Bij conventionele verlichting wordt de meeste energie juist omgezet naar warmte. Met het efficiënt verlichten door middel van LED, zult u veel energie besparen. Uiteraard is het ook zo dat LED verlichting maar zelden stuk gaat. U doet dus vele malen langer met een LED lamp dan met een conventionele lamp. Uiteraard is LED railverlichting met ook slim om thuis te gebruiken. Ook dan profiteert u altijd door het enorm lage verbruik van LED verlichting. Kiezen voor railverlichting doet u om duurzamer te zijn, maar zeker ook voor uw portemonnee.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Kiezen uit railverlichting met fase 1 of fase 3
Het belangrijkste punt waar u op moet letten bij aanschaf van railverlichting, is of u kiest voor 1 fase railverlichting of 3 fase railverlichting. 1 fase is voorzien van één geleider, waarmee u de verlichting aansluit op één stroomgroep. Dit is bijvoorbeeld handig als u maar één lichtpunt in de kamer heeft. Met één lichtschakelaar kunt u alle railspots bedienen door ze tegelijkertijd uit of aan te schakelen. Railverlichting met 3 fasen is voorzien van drie geleiders. Voor professioneel gebruik is 3 fase meer de standaard. U kunt de railspots dan namelijk aansluiten op drie verschillende stroomgroepen en ook bedienen met drie verschillende lichtschakelaars. Zo kunt u de verlichting op één groep laten branden en die op een andere groep uitschakelen. De etalage in een winkel is hierbij een mooi voorbeeld. De railspots die gericht zijn naar de etalage laat u branden, maar de railspots die naar de winkel gericht zijn (en die zich op dezelfde rail bevinden) heeft u op een andere groep aangesloten en die kunt u uitschakelen of dimmen. Met dimbare railspots kunt u namelijk ook per groep dimmen. Let u er wel op dat zowel de railspots als rails geschikt moeten zijn voor fase 1 of fase 3. U kunt dus niet fase 1 en fase 3 rails en railspots door elkaar gebruiken.
Het design van uw railspots
In principe kunt u putten uit een enorme keuze van verschillende soorten modellen en designs railspots. Net zoals opbouwspots, zijn ook railspots in diverse modellen te koop. Wel is het aanbod soms beperkt in kleur. In de meest gevallen kunt u kiezen uit witte railverlichting of zwarte railverlichting. Dit zijn ook de kleuren die het vaakst worden gevraagd. U kunt zich voorstellen dat als u railverlichting in een winkel gebruikt, u behoefte heeft aan neutrale kleuren. Railspots in het wit zullen mooi wegvallen tegen een wit plafond, terwijl u met railspots in het zwart de verlichting wat meer aanwezig laat zijn. Naast de kleur is ook de stijl erg belangrijk, zoals hele moderne railspots, design railspots of vintage railspots. Welke stijl u ook wenst, u zult altijd de juiste railspots voor uw situatie vinden.
Welke benodigdheden heeft u nodig voor railverlichting?
Misschien nog wel belangrijker dan railspots, is de aanleg van de rails. De rails vormen namelijk de basis voor uw spots. Hiervoor heeft u diverse onderdelen nodig. Ten eerste rails. Maar rails zijn standaard recht. Als u een bocht of aftakking wilt maken, dan heeft u hulpstukken nodig. Een T-stuk bijvoorbeeld of een kruising of bocht. Soms zijn deze koppelstukken verstelbaar, waardoor u flexibeler wordt. Zo maakt u over het plafond een route van rails en hulpstukken die aan elkaar verbonden zijn en uiteindelijk op een stroompunt zijn aangesloten. Hier eindigt vaak ook het uiteinde. Gebruik hiervoor een eindkap, zodat railspots niet per ongeluk van de rails afschieten.