De mensen die zich zorgen maken over het lot van onze planeet hebben Tesla lang geprezen vanwege de inspanningen van dit bedrijf om de overgang van de wereld naar duurzame energie te versnellen. Het valt niet te ontkennen dat Tesla de auto-industrie heeft ontwricht door uitsluitend elektrische voertuigen te maken, terwijl deze elektrische modellen er ook nog eens sexy uitzien. Het is dan ook logisch dat je een auto van dit merk koopt. Je Tesla verzekeren is dan natuurlijk wel nodig.
Niet alleen particulieren sluiten zo’n autoverzekering af, ook steeds meer ondernemers kiezen ervoor om Tesla’s aan te schaffen. Zo’n bedrijfsauto verzekeren is dan natuurlijk noodzakelijk. Dit doen ze met name omdat ze denken dat Tesla groen is, maar is dat wel echt het geval?
Uitstoot van broeikasgassen wordt niet bekendgemaakt
Zo blijkt uit een studie die uitgevoerd is door Arabesque en niet beschikbaar is voor het publiek dat Tesla behoort tot de vijftien procent van de grootste bedrijven ter wereld die hun totale uitstoot van broeikasgassen niet bekendmaken. Concurrenten als Ford en General Motors zijn daarentegen op het moment een stuk transparanter. Dit is het geval op het gebied van de uitstoot die ze veroorzaken bij het produceren van hun auto’s, maar ook over de doelstellingen die ze hebben aangaande het verminderen van die uitstoot. Het is toch opvallend dat een bedrijf dat zich inzet voor een groene ecologische toekomst niet zijn CO2 uitstoot publiceert.
Alleen in grafieken
Eigenlijk klopt het niet helemaal dat Tesla zijn CO2 uitstoot niet bekendmaakt aan het publiek. Dit doet het bedrijf namelijk wel, maar alleen in grafieken. Dit houdt in dat ze niet de exacte cijfers van de uitstoot onthullen. Bovendien bieden ze geen details. Zo tonen ze niet de directe en indirecte emissies voor de activiteiten. Hier komt nog eens bovenop dat de gegevens van Tesla niet bepaald actueel zijn. De cijfers in het rapport over 2019 hebben namelijk betrekking op 2017. Het bedrijf heeft zich ook niet gecommitteerd aan CO2 doelstellingen, wat veel concurrenten al wel hebben gedaan. General Motors en Ford zijn hier goede voorbeelden van, zij tonen hun huidige CO2 uitstoot duidelijk maar laten ook weten wat hun doelstellingen zijn om CO2 neutraal te worden in de toekomst.
Publieke controle omzeilen
Doordat Tesla zwijgt over zijn CO2 uitstoot is het bedrijf van Elon Musk in stat om de publieke controle te omzeilen. Toch lukte dit niet altijd even goed. In 2018 kreeg Tesla bijvoorbeeld een fikse boete van de Bay Area Quality Management District vanwege defecte branders in een fabriek in Fremont waardoor hoge niveaus van stikstofoxide had uitgezonden tussen 2013 en 2016. Daar komt nog eens bovenop dat de Environmental Protection Agency op het moment onderzoek doet naar Tesla omdat het bedrijf nagelaten heeft om documenten te verstrekken waaruit blijkt dat wordt voldoen aan specifieke vereisten onder de toepasselijke nationale emissienormen voor gevaarlijke luchtverontreinigende stoffen onder de Clean Air Act van 1963.
Opvallend en opmerkelijk
Dat Tesla niet bepaald transparant is over zijn CO2 uitstoot en de doelstellingen om dit te verminderen, is hoe dan ook opvallend en opmerkelijk te noemen. Toch betekent dit niet automatisch dat het bedrijf helemaal niet groen is. Dat is het natuurlijk wel, al is het niet helemaal duidelijk hoe groen Tesla echt is. Desondanks produceert het alsnog producten waarmee we beter om kunnen gaan met het milieu, wat niet alleen voor de elektrische auto’s van het merk geldt. Hierbij kun je namelijk ook denken aan de Powerwall batterij, waarin je opgewekte zonne-energie kunt opslaan. Toch zou Tesla best wat transparanter mogen zijn over de CO2 uitstoot en alles wat hierbij komt kijken.