led

De koude winterdagen liggen alweer op de loer. We brengen steeds meer tijd door binnenshuis en maken hierdoor ook veel meer gebruik van verwarming, radio, televisie en verlichting. Wanneer na de wintermaanden de elektriciteitsrekening op de deurmat valt kan dit nogal eens wat hoger uitvallen dan we eigenlijk gedacht hadden.

Om de klap wat te verzachten wordt er in veel woningen al gebruik gemaakt van LED-verlichting. Dat scheelt namelijk behoorlijk wat in de kosten en daarbij is het gewoon hartstikke duurzaam. Toen de LED-lamp jaren geleden voor het eerst geïntroduceerd werd, was er her en der nog wat twijfel over de duurzame mogelijkheden van LED-verlichting. Maar tegenwoordig is iedereen overtuigd en kom je deze verlichting steeds vaker tegen! Hier even alle feiten voor je op een rijtje:

groenopladen generic keuzehulp
 1. Zuinig
  De LED-lamp is ruim 90 procent zuiniger dan de standaard gloeilamp. Zo verbruikt een gloeilamp tussen de 20 en 65 Watt energie terwijl LED-verlichting maar een schamele 4 tot 12 Watt energie verbruikt!
 2. Milieu betrokken
  Door dit lage verbruik stoot LED-verlichting daarbij ook nog eens een hele partij minder CO2 uit. Zo schaadden 10 LED-lampen die zo’n 3 uur per dag branden, 211 kg minder CO2 uit dan gloeilampen!
 3. Meteen licht
  Waar een gloeilamp of spaarlamp vaak wat tijd nodig om op vol vermogen licht uit te stralen heeft LED-verlichting geen opwarmtijd nodig. Zodra je de LED-lamp aan zet krijg je meteen het volle lichtvermogen.
 4. Minder giftige stoffen
  Spaarlampen veroorzaken behoorlijk wat straling en kunnen enige gevaren met zich meebrengen, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor flikkerend licht of de aanwezigheid van kwik. Er is dan ook veel gewaarschuwd om spaarlampen op voldoende afstand te plaatsen en niet te gebruiken als lees,- bureau,- of bedlamp. LED-lampen hebben vaak een lager vermogen en brengen daardoor minder gevaren met zich mee.
 5. Dimbaar
  Waar je vroeger nog een dure LED dimmer aan moest schaffen zijn er tegenwoordig ook LED lampen verkrijgbaar met de standaard fitting. Hier zit een ‘step’ dimfunctie in verwerkt waardoor geen dimmer meer nodig is. Je kan met iedere bestaande schakelaar in huis het licht helemaal naar eigen hand zetten. Vraag om zeker te zijn altijd even aan de verkoper of de LED-lamp van jouw keuze inderdaad dimbaar is.

Mochten deuren al gesloten zijn en de kerstboom al staan, denk dan dus vooral eens na over het gebruiken van LED- en andere duurzame (kerst)verlichting om de komende maanden duurzaam door te komen!

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws