like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Waarom pleit een netwerkbedrijf voor flexibele energietarieven?

Van: op 25 april 2016

zonnedakStroom zou goedkoop of gratis moeten zijn als er veel wind of zon is, en duurder als die bronnen weinig stroom leveren. Dit pleidooi voor flexibele energietarieven dat Stedin en andere netbeheerders eind februari deden, was uitgebreid te zien in de journaals en op de website van de NOS.

De energievoorziening in Nederland is vooral gebaseerd op fossiele energiebronnen, dus olie, kolen en gas. Slechts 5,5% van het energieverbruik bestaat uit duurzame energie zoals wind- en zonne-energie. De komende decennia moet ons energiesysteem getransformeerd worden naar een systeem dat volledig wordt gevoed met schone, hernieuwbare energie. Dat hebben we afgesproken tijdens de klimaatconferentie in Parijs in december 2015 en ook is het al eerder door de regering besloten in het Energieakkoord. Daarin zijn afspraken gemaakt over de maatregelen die de komende jaren de duurzame energieproductie laten groeien en tegelijkertijd het energieverbruik omlaag brengen.

Als de afspraken uit het Energieakkoord gerealiseerd worden, dan stijgt het percentage duurzame elektriciteit in de elektriciteitsmix van circa 10% (bron) naar circa 45% in 2023. Dat is een forse groei! Wind- en zonne-energie (groot- en kleinschalig) gaan een steeds grotere rol spelen in de productie van elektriciteit. Maar deze bronnen zijn variabel; ze zijn niet op afroep beschikbaar en ook is het aanbod van wind en zon niet constant.

In de praktijk gaat dit betekenen dat het aanbod en de vraag van elektriciteit sterker gaan fluctueren. Op een winderige dag zal er veel windstroom geproduceerd worden en op een zonnige dag veel zonnestroom. Op windstille, grijze dagen zal de elektriciteit van elders moeten komen.

De prijs van elektriciteit wordt bepaald door de combinatie van vraag en aanbod. Is er veel aanbod, dan daalt de elektriciteitsprijs en dat stimuleert afnemers om extra stroom te gaan gebruiken. Is het aanbod laag, dan stijgt de prijs en worden afnemers gestimuleerd om minder stroom te gaan gebruiken.

Grote bedrijven (grootverbruikers) doen al mee aan dit spel van vraag en aanbod, maar huishoudens en kleine bedrijven (kleinverbruikers) nog niet. Nu steeds meer mensen een slimme elektriciteitsmeter in huis hebben wordt het ook voor kleinverbruikers mogelijk om af te rekenen op basis van variabele elektriciteitstarieven. Ook zij kunnen dan mogelijk profiteren van lage elektriciteitstarieven als er veel aanbod van duurzame elektriciteit is. Hiermee worden kleinverbruikers gestimuleerd om op een ander moment elektriciteit te gebruiken wanneer de stroomprijs hoog is.

Dit willen de netbeheerders mogelijk maken. Hieraan zullen zij zelf een bijdrage aan leveren door nauwkeurige bemetering van het elektriciteitsverbruik.

Flexibele energietarieven komen uitgebreid aan bod in The Solar Future 16, op 26 mei as in Utrecht.

Reserveer nu je toegangskaart met 10% korting [ gebruik daarvoor code DUURZAAM bij de aanmelding ]

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Dirk schreef:

  Netwerkbeheerders zijn er maar voor 1 ding en dat is ver de ruggen van ons veel geld lospeuteren, op welke manier dan ook.
  Ze merken nu dat het tij is gekeerd doordat er veel minder afname is.
  Dus spelen ze nu een vuil spelletje op andere mogelijke manieren.
  Het moet maar eens afgelopen zijn met die praktijken.
  Het is nu onze beurt.

 2. henkz schreef:

  De prijs van stroom wordt grotendeels bepaald door belasting en aansluit- en transportkosten. Als dan de stroomprijs 1 ct/kWh omhoog of omlaag gaat, word je als consument niet echt gestimuleerd om je consumptiepatroon aan te passen. Stedin zou dan ook de tarieven hierop moeten aanpassen.

  Stedin maakt enorme winst: EUR 274 miljoen met 2,3 miljoen klanten: dat is EUR 119 winst per klant terwijl een kleinverbruiker volgens hun eigen website EUR 322 per jaar betaalt…
  Dat is bijna 40% winst, terwijl je niet over kunt stappen.

  Als Stedin dit serieus meent, kunnen ze zelf al eens beginnen met de tarieven te verlagen.

 3. Ron schreef:

  Slecht idee. De prijzen worden op momenten dat er geen groene stroom is opgedreven, terwijl je niets krijgt voor de stroom die je levert (voor wie een paneel of windmolen heeft). Zo lang nog gesaldeerd kan worden is het verschil de stroomprijs (25%). Wordt niet meer gesaldeerd, krijg je niets voor je stroom (100%), en verdien je nooit meer je paneel of windmolen terug.

  Ach ja, … Als je slim stroom gebruikt… Wij hebben maar zo’n 900 kWh per jaar nodig…