Biodiesel levert gemiddeld 80% meer klimaatschade op dan fossiele diesel. Het meest schadelijk is biodiesel uit palmolie: dat is drie keer schadelijker voor het klimaat dan fossiele diesel. Biodiesel uit sojaolie is twee keer schadelijker dan fossiel. Dit blijkt uit onderzoek van Ecofys in opdracht van de Europese Commissie.
Averechts effect
‘Dit rapport is glashelder: het biobrandstoffenbeleid werkt averechts. Ooit bedoeld om klimaatschade te voorkomen, blijkt nu dat biodiesel veel schadelijker is dan fossiele diesel. Hier moeten we dus zo snel mogelijk vanaf,’ aldus Maarten van Biezen, hoofd Mobiliteit bij Natuur & Milieu. ‘Bedrijven en overheden kunnen beter inzetten op biobrandstoffen uit afval en reststromen. Deze leveren wel klimaatwinst op. Helaas komt de ontwikkeling hiervan onvoldoende op gang omdat biodiesel uit voedselgewassen op korte termijn goedkoper zijn. Een makkelijk middel dus om aan de verplichte bijmenging te voldoen.’
Verplichte bijmenging biodiesel
In Europa is het verplicht om biobrandstoffen bij te mengen. In 2020 moet dit 10% zijn. Bij Nederlandse brandstof wordt nu 3,5% biodiesel uit voedselgewassen bijgemengd. Uit verschillende eerdere rapporten, studies en noodkreten van de lokale bevolking in ontwikkelingslanden blijkt dat de teelt van gewassen voor biobrandstoffen veel problemen oplevert. Dat komt onder andere door de verdringing van land voor voedselproductie, het kappen van regenwoud, bosbranden en klimaatschade bij de productie.
Kabinetsbesluit
Deze zomer besluit het kabinet over het percentage bijmenging uit voedselgewassen. Eerder drong de Tweede Kamer er al op aan dat biobrandstoffen uit voedselgewassen niet mochten toenemen. De Europese wet biedt hier ook ruimte voor. Van Biezen: ‘We roepen het kabinet op om biodiesel uit voedselgewassen niet meer te stimuleren en verdere toename hiervan te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de groei moet komen uit betere biobrandstoffen met minder klimaatschade. Deze groei is hard nodig om de klimaatdoelen te halen.’
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.