Zakelijke financieringen zijn er vandaag de dag in allerlei soorten en maten. Een zakelijke lening is waarschijnlijk de bekendste financieringsvorm, maar je kunt als ondernemer ook zakelijk krediet aanvragen. Wanneer je voor deze zakelijke financiering kiest, zet een geldverstrekker een bedrag klaar voor je bedrijf. Je bepaalt vervolgens zelf hoeveel van dit bedrag je in één keer opneemt en wanneer je dit doet. Het geld kan onder meer gebruikt worden als jouw klanten niet of te laat betalen, als je zelf openstaande rekeningen hebt of wanneer je de voorraad wilt aanvullen.
Klinkt dit je als muziek in de oren? Wij vertellen je hier wat je moet regelen voordat je zakelijk krediet aanvraagt.
Zoek uit of je in aanmerking komt voor zakelijk krediet
Wie denkt dat iedere ondernemer in aanmerking komt voor zakelijk krediet, heeft het mis. Je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen om deze financieringsvorm toegekend te krijgen. Een geldverstrekker kijkt in eerste instantie naar de financiële situatie van jouw bedrijf. Zo moet je een minimale omzet van 50.000 euro hebben. Daarnaast verlangen geldverstrekkers ook een positief eigen vermogen en een positief resultaat (winst).
Voldoe je aan de financiële voorwaarden? Dan betekent dit nog niet dat je ook in aanmerking komt voor zakelijk krediet. Geldverstrekkers kijken namelijk verder dan de financiën. De rechtsvorm speelt bijvoorbeeld ook een rol. Zakelijk krediet wordt namelijk alleen verstrekt aan bedrijven die voor de rechtsvorm eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap of besloten vennootschap (bv) hebben gekozen. Verder moet je minimaal 15 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en mag je niet actief zijn in één de volgende branches: financiële dienstverlening, commercieel vastgoed, projectontwikkeling, scheepvaart, adult entertainment, drugs of gokken.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Zorg dat je over de juiste documenten beschikt
Wanneer jouw bedrijf aan alle voorwaarden voldoet die we hierboven noemden, kun je zakelijk krediet aanvragen. Om het aanvraagproces makkelijk en snel te doorlopen, is het handig om een aantal belangrijke documenten bij de hand te hebben. Geldverstrekkers vragen je onder meer om de bij- en afschrijvingen van jouw bedrijf aan te leveren, evenals de jaarrekening. Op basis hiervan ontvang je vervolgens een aanbod op maat. Wanneer jij je kunt vinden in dit voorstel, vraagt een geldverstrekker je om extra documenten aan te leveren en jouw aanvraag af te ronden. De aanvraag wordt vervolgens beoordeeld door de geldverstrekker. Zien zij geen beren op de weg? Identificeer je dan online, teken de contracten en kies de begindatum voor jouw bedrijfskrediet.
Online aanvragen of adviesgesprek?
Vroeger moest je nog de deur uit als je een zakelijke financiering aan wilde vragen, maar vandaag de dag is dit niet altijd meer nodig. Of online zakelijk krediet aanvragen tot de mogelijkheden behoort, hangt af van de hoogte van het bedrag dat je wilt lenen. De grens ligt bij veel geldverstrekkers rond de 250.000 euro. Heb je minder geld nodig? Dan weet je binnen de kortste keren of je in aanmerking komt voor zakelijk krediet. Wie meer wil lenen, dient een afspraak te maken bij een geldverstrekker. Dit kan ook handig zijn als je wilt weten of zakelijk krediet de beste zakelijke financiering is voor jouw bedrijf.