• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Weggooien voedsel is ook waterverspilling

22 januari 2019|doorIPS|invoeding, water

landrechten

We maken ons zorgen of er de komende decennia voldoende voedsel zal zijn voor iedereen. Tegelijk hebben we ons nooit eerder zo vaak overeten en wordt voedsel massaal verkwist en weggegooid. Bovendien is voedsel weggooien ook waterverspilling.

Om een gemiddelde hoeveelheid voedsel per inwoner te produceren in rijke landen wordt het waterverbruik doorgaans geschat op ongeveer 5 ton ( 5000 liter) per dag. Zelfs magere diëten kunnen nauwelijks worden geproduceerd met minder dan 1000 liter water per persoon per dag. Het verschil in waterverbruik voor de productie van het dieet van grote eters, en dat van vegetariërs, en eveneens tussen sociale groepen en individuen, is groot.

Ton water per persoon meer

Op basis van beschikbare ruwe cijfers over de hoeveelheid water nodig om de groenten en dierlijke voedingsstoffen in een gemiddeld voedselmandje te produceren, kunnen schattingen worden gemaakt van de menselijke druk op water en andere hulpbronnen. In vergelijking met zo'n vijftig jaar geleden, is dat ‘waterbudget’ voor ons hedendaagse voedselpatroon met ongeveer een ton per persoon en per dag toegenomen.

Het verschil is te wijten aan de enorme toename van de gemiddelde voedselproductie en –voorziening, en het toegenomen aandeel aan voedingsmiddelen op basis van dierlijke ingrediënten in onze voorkeursdiëten.

eco radiatorfolie

De gemiddelde voedselvoorziening, dat wil zeggen wat er op de markt beschikbaar is, is met ongeveer 30 procent per hoofd van de bevolking toegenomen over een periode van vijftig jaar, van het begin van de jaren zestig tot en met 2011. Parallel was er de wereldwijde bevolkingsgroei van ongeveer drie naar 7,5 miljard mensen.

Overvloed

Nooit eerder hadden zo velen de keuze uit zo’n enorme overvloed aan eten, afkomstig van de verste uithoeken van de wereld, 24 uur per dag. Terwijl de armen nog steeds de helft, of zelfs veel meer van hun inkomen uitgeven aan voeding, is er een groeiend aantal mensen dat altijd onmiddellijke toegang heeft tot eten. Het prijskaartje in de supermarkt creëert de illusie dat voedsel steeds goedkoper wordt en makkelijker te produceren, dus dat het oké is om voedsel gedeeltelijk weg te gooien.

Even waar, maar veel meer verontrustend: nooit eerder waren de verliezen en de verkwisting van voedsel zo groot en nooit eerder waren er zo veel gezondheidsproblemen door voeding zoals obesitas, diabetes en andere chronische ziekten.

Overproductie

Door overproductie en een overvloed in het aanbod is het niet meer dan logisch dat jezelf overeten en het weggooien van een teveel aan voedsel toeneemt, zelfs eten dat nog geschikt is om te consumeren. De combinatie van cijfers over verliezen, verspilling en overeten suggereren dat ongeveer de helft van het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd, niet wordt gebruikt waarvoor het bedoeld was.

En ook al is het waar dat de kosten per eenheid van voedsel zijn gedaald, er bestaat niet zoiets als een gratis lunch. Elk geproduceerd voedselproduct heeft water, energie, grond en investeringen geëist, maar ook een milieu-impact gehad en broeikasgassen voortgebracht.

Voedselsystemen en veranderende gewoonten maken of breken een waterslimme wereld. De wereld, zowel de armen als de rijken, heeft nood aan meer voedzaam eten en een veel efficiëntere en meer eerlijke distributie, in plaats van meer energierijk voedsel.

Boeren moeten economische ondersteund worden zodat ze kunnen bijdragen aan de transformatie waarbij per druppel water meer voeding wordt geproduceerd. Maar het zijn niet alleen boeren die belangrijke spelers zijn voor de vereiste verandering.

Met steeds meer geld in onze zakken zijn consumenten de aandrijvers van het voedselsysteem en zijn ze dus zowel slachtoffer als schuldige in de voedselcrisis. Er is beleid noodzakelijk om de vraag en het aanbod op één lijn te brengen met de nodige erkenning voor het voorkomen van waterverspilling, voedselverspilling en andere realiteiten.

Jan Lundqvist is Senior Adviseur aan het Stockholm International Water Institute (SIWI).

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • papegaai in het regenwoud Kennis van de natuur loopt ver achter bij de werkelijkheid29 januari 2023 - 09:48
  • kaarsje van hoop Op 2 maart is de duurzame energie alweer op27 januari 2023 - 14:29
  • kweekvleesboerderij Wanneer komt de kweekvleesboerderij?24 januari 2023 - 12:52
  • suv Waarom te veel elektrische auto’s voor nieuwe milieurampen gaan zorgen24 januari 2023 - 11:25
  • pfas PFAS afbreken kan toch ontdekken wetenschappers24 januari 2023 - 09:05

Inzicht

  • stemwijzer kieswijzerStemwijzers voor de provinciale staten verkiezingen 202327 januari 2023 - 09:44
  • links rechts politiekPeilingen voor de tweede kamer: coalitie krabbelt wat terug25 januari 2023 - 07:00
  • zelf zonnepanelen plaatsen Salderen afschaffen is en blijft een onzinnig plan24 januari 2023 - 12:56

Opinie

  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
  • vertrouwen Vertrouwen, waarin dan?25 oktober 2022 - 19:09
  • energierekening Energierekening maakt alleen duidelijk dat we knettergek zijn16 oktober 2022 - 15:15

Advertentie kleintjes

alles voor isolatie

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
We gaan weer tuinvogels tellen met de Nationale TuinvogeltellingVerduurzaming bedrijfspand noodzakelijk door nieuwe wetgeving energielabel ...
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen