Ervaar je extreme overlast van wespen in je tuin of rondom huis? Dan kan het zomaar zo zijn dat er sprake is van een wespennest. Hoewel een paar wespen hier en daar geen gevaar hoeven te vormen, kan zo’n nest erg vervelend zijn bij je huis. Hoe je hier vanaf komt? We leggen het je uit.
Nuttige beesten
Geloof het of niet, maar wespen zijn gerust nuttige beesten. Ook deze dieren dragen, ondanks hun gemene reputatie, bij aan het ecosysteem. Ze zijn namelijk echte allesesters en geweldige opruimers. Van dode dieren tot andere insecten zoals muggen, waar je misschien nog wel veel meer last van hebt, ze werken ze allemaal weg. Daarnaast bestuiven ze net als bijen bepaalde planten.
Wespenoverlast
Toch kunnen ze voor best wat overlast zorgen, zeker wanneer tegen het eind van de zomer hun eigen normale voedsel op begint te raken. Ze gaan dan op zoek naar suikers, vaak in de buurt van mensen. Nu hoef je je om een enkele wesp meestal geen zorgen te maken, want als je rustig blijft en ze niet boos maakt doen ze niks. Maar wanneer er sprake is van een wespennest in je tuin of tegen je huis aan kun je daar wel degelijk veel last van hebben. Hier kunnen namelijk zomaar 20.000(!) wespen in leven!
De wespennesten hangen vaak op droge plekjes waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan, zoals onder afdakjes, in vogelhuisjes of zelfs onder de grond. Die nesten zien er overigens erg bijzonder uit, zowel qua vorm als materiaal. De wespen maken voor hun nest namelijk een soort papier door hout van bomen, schuttingen en oude takken fijn te kauwen met hun krachtige kaken.
Wespennest bestrijden
In principe is een wespennest zelf te bestrijden, mits je heel goed weet wat je doet, niet allergisch bent en je er gemakkelijk bij kunt. Is dat niet het geval, dan is het echt verstandiger een bestrijdingsservice in te schakelen. Zo weet je zeker dat er geen gewonden vallen en dat alle wespen op professionele wijze worden bestreden.
Toch zelf aan de slag? Volg dan het volgende stappenplan:
1 Nest zoeken
Zoek allereerst het nest. Controleer de dakranden, vogelhuisjes, spouwmuren en andere droge plekjes waar ze zouden kunnen zitten. Je kunt de wespen ook simpelweg volgen tot je ziet waar ze hun nest binnendringen.
2 Zelf doen of niet?
Heb je het nest gevonden, overweeg dan nogmaals of je het zelf doet of dat je het uitbesteedt aan een professional. Kijk ook vooral naar de bereikbaarheid en grootte van het nest. Er zit namelijk nogal een verschil tussen een nest ter grootte van een appel en een nest ter grootte van een voetbal. Twijfel je? Laat dan toch een pro de wespen bestrijden.
3 Bescherming en de juiste middelen
Toch zelf proberen? Zorg dan dat je in ieder geval goed voorbereid bent. Zowel qua bescherming als qua bestrijdingsmiddelen. Ter bescherming is het aan te raden handschoenen, lange mouwen en een lange broek te dragen. Of beter nog: een imkerpak. Qua bestrijdingsmiddelen kun je te werk gaan met speciale wespenspray of poeder, óf allebei.
4 Wespen bestrijden
Het is belangrijk om te wachten tot de zon onder is als je de wespen gaat bestrijden. Dan zitten de wespen namelijk allemaal weer in het nest en zijn ze het rustigst. Het bestrijden doe je simpelweg door de spray in de ingang van het nest te spuiten en het daarna te laten voor wat het is. De volgende ochtend kijk je nogmaals om te kijken of er nog leven is. Is dit niet het geval? Dan ben je klaar. Is dat wel het geval, dan herhaal je ’s avonds het ritueel nogmaals. Pas wanneer je na een paar dagen geen levende wespen meer rond het nest ziet kun je het nest verwijderen, maar doe dit wel met handschoenen!
Foto: Victor Grabarczyk – Unsplash https://unsplash.com/photos/xnMiDEWvdks