Veel mensen herkennen het gevoel wel: je wil graag bijdragen aan een schone wereld, je wil onafhankelijk zijn van een energiebedrijf of je wil gewoon geen risico lopen met de toekomstige kosten van je stroom. Maar je dak werkt niet mee. Het is niet van jezelf, het ligt verkeerd of vangt te veel schaduw. Daar bestaat een oplossing voor: stroom van jouw eigen panelen, op een andere plek. In een collectief zonnepark.
Hoe doe je dat? Het succesvol ontwikkelen van een zonnepark begint in het ideale geval met een lokaal initiatief. Omwonenden en lokale partijen dienen financieel voordeel en invloed te hebben op het visueel inpassen in het landschap van het zonnepark. Projecten die lokaal gestart zijn – en dus niet opgelegd vanuit Rijksoverheid of anonieme projectontwikkelaars – hebben de grootste kans van slagen.
Veel lokale initiatieven die een plan en locatie op het oog hebben, lopen vast op de financiering en de administratie. Ondersteuning bij deze twee zaken en een proactieve gemeente zorgen ervoor dat de energietransitie van onderop mogelijk gemaakt wordt. Gemeenten zouden veel meer moeite kunnen steken in het vaststellen van mogelijke locaties voor grondgebonden zonneparken, en een actieve faciliterende rol kunnen spelen. Bewoners kunnen helpen om gemeenten zo ver te krijgen.
Voorbeeld: zonnepark Zeijen
Het zonnepark Zeijen is gestart als een lokaal initiatief van Energierijk Zeijen. De initiatiefnemers wilden een zonnepark van 2200 panelen op een afgesloten stortplaats bouwen, maar al snel bleek dat de financiering voor een kleine gemeenschap als Zeijen een grote hindernis zou worden. Via de Natuur en Milieufederatie Drenthe zijn Vrijopnaam en Energierijk Zeijen met elkaar in contact gekomen. Coöperatie Vrijopnaam heeft de verdere ontwikkeling van het zonnepark op zich genomen. In het begin van dit traject zijn er afspraken gemaakt met Energierijk Zeijen over de mate en wijze van lokale participatie.
Zo is er bijvoorbeeld een afweging gemaakt hoe lokale participatie het best kan worden vormgegeven. De gemeenteraad van Assen en andere betrokkenen zien dat de lokale participatie bij het zonnepark een belangrijke positieve invloed heeft op de acceptatie van het zonnepark. De leden van Energierijk Zeijen hebben niet alleen invloed op de totstandkoming van het zonnepark, zij profiteren ook financieel. Een deel van de capaciteit van het zonnepark wordt gereserveerd voor de direct betrokken bewoners.
Met wie realiseerden ze dat?
Vrijopnaam is een nieuwe en onafhankelijke energieleverancier die iedereen in staat wil stellen om eenvoudig zélf zonne-energie op te wekken. Zij bieden een eenvoudig en financieel aantrekkelijk alternatief voor de starre en ondoorzichtige producten van de grote energieleveranciers. Klanten wekken (een deel van) hun energiebehoefte zelf op met zonnepanelen die de coöperatie ergens in Nederland heeft neergelegd.
Zoals Tom Martin en Ellis Bartels. We vroegen hen waarom zij zijn overgestapt naar Vrijopnaam: ” Als eigenaar van internetaanbieder Helden Van Nu ben ik een groot liefhebber van dwarse business modellen. Vrijopnaam is daar een prachtig voorbeeld van: anders, goedkoper, beter.”
“Alle zonnestroom die onze klanten opwekken, hoeft niet meer uit een kolencentrale te komen. Op die manier willen wij Nederland verduurzamen. Je eerste paneel is gratis, om je te laten ervaren hoe eenvoudig het werkt en je enthousiast te maken je eigen stroom op te wekken,” zegt mede-oprichter Bas Wijnen.
Als je meer informatie zoekt kun je die hier vinden.