VPRO Tegenlicht volk‘Wij zijn het volk’. Dit schreeuwen de duizenden boze burgers elke maandagavond op het grootste plein van Dresden. Het zijn de aanhangers van de Duitse actiegroep Pegida en de nieuwe populistische partij, Alternative für Deutschland. Ze zijn boos op Angela Merkel die zij als de belichaming van de elite zien die niet naar het volk luistert. Ze hebben angst voor de vluchtelingen die naar Europa trekken. En keren zich tegen de zogenaamde islamisering van Duitsland. Tijdens de laatste regionale verkiezingen won de AfD tenminste 10% van de kiezers en verwerft zich daarmee een permanente plek in de Duitse politieke arena. Zondag in Tegenlicht.

Door de straten van Dresden rijdt er een blauw busje. Op de achterkant staat met dikke letters ‘Alle Macht Geht Vom Volke Aus’. In Duitsland heeft populistisch rechts zich in de vorm van een nieuwe politieke partij, Alternative für Deutschland, definitief gemanifesteerd in de politieke arena. De partij staat in korte tijd op grote winst in de peilingen voor de komende verkiezingen. Hierin gesteund door de boze burgers van de actiegroep Pegida die elke maandag weer gaan demonstreren.

Vraag Offerte aan

Elite beslist

Er is angst voor de vluchtelingen die, aangewakkerd door het beleid van Merkel, richting het welvarende deel van Europa trekken. Vrees dat de wereld die wij kennen door de komst van de vluchtelingen en de islam voorgoed zal veranderen. En boosheid op een elite die niet luistert naar het volk. Een elite die ingrijpende morele en politieke beslissingen neemt waarvoor een zwijgende meerderheid moet opdraaien. En daarom scanderen elke maandag duizenden burgers van Dresden: Wij zijn het volk.

VPRO Tegenlicht: Wij zijn het volk, met: Harald Gilke (gemeenteraadslid AdD Saksen), Tobias Wolf (journalist Säksische Zeitung), Maximilian Krah (CDU-lid), Tatiana Festerling (leider Pegida) en Joachiem Maaz (psychiater).

Kijk de aflevering terug

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws