Als je geld voor je bedrijf nodig hebt, kun jij je eigen vermogen aanspreken. Helaas is dit lang niet altijd toereikend. Is dit wel het geval? Dan vind je het misschien niet prettig om dit aan te spreken. Begrijpelijk, want het is verstandig om geld achter de hand te houden voor onvoorziene zaken. In dat geval biedt een zakelijke financiering uitkomst. Zodra jij je hierin gaat verdiepen, ontdek je dat er verschillende mogelijkheden zijn. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, helpen wij je in deze tekst te bepalen wat de juiste financiering voor je bedrijf is.
Waar ga ik het geld voor gebruiken?
Iedere ondernemer die overweegt een financiering voor zijn bedrijf aan te vragen, moet zichzelf deze vraag stellen. Dit kan je namelijk helpen om te bepalen wat de juiste vorm van financiering voor jouw bedrijf is. Als je geld nodig hebt het om een langlopende investering of eenmalige grote uitgave te financieren, is een zakelijke lening doorgaans de juiste vorm. Heb je geld nodig om de dagelijkse uitgaven van je bedrijf te betalen of een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen? Dan passen de mogelijkheden van een zakelijk krediet wellicht beter bij jouw situatie.
Werking van een zakelijke financiering
Wie wil bepalen wat de juiste bedrijfsfinanciering is, doet er goed aan zich in de verschillende opties te verdiepen. Een zakelijke lening werkt namelijk anders dan zakelijk krediet. Vraag je een zakelijke lening aan? Dan laat je een geldverstrekker het hele bedrag in één keer uitbetalen op je bedrijfsrekening. Doordat het volledige bedrag tot je beschikking staat, kun je er direct de gewenste investering mee doen. Maandelijks betaal je een deel van de lening af en wordt het totale openstaande leenbedrag steeds lager. De rente die je over een zakelijke lening betaald wordt berekend over het volledige openstaande leenbedrag.
Een zakelijk krediet zit anders in elkaar. Een geldverstrekker stort het geld niet op je zakelijke rekening, maar zet een geldbedrag voor je klaar waar je vrij uit kunt opnemen voor je bedrijf . In tegenstelling tot een zakelijke lening betaalt je bij zakelijk krediet alleen rente over het geld dat je daadwerkelijk gebruikt. Daarbij komt dat je afgelost geld bij deze financieringsvorm opnieuw op kunt nemen als je het nodig hebt, iets wat bij een zakelijke lening niet mogelijk is. Maandelijks betaal je ook een maximaal percentage aan servicekosten over het totale kredietbedrag.
Kijk naar de looptijd
Twijfel je nog tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet? Dan kan de looptijd je helpen om te bepalen wat de juiste financieringsvorm is. Wie voor een zakelijke lening kiest, kan zelf doorgaans invloed uitoefenen op de looptijd. Veel geldverstrekkers werken met een minimale looptijd van drie maanden en een maximale looptijd van zestig maanden. Hoe korter de looptijd, des te hoger het bedrag dat je per maand terugbetaalt. Zakelijk krediet heeft bij veel geldverstrekkers een standaard looptijd van 36 maanden. Na afloop van deze periode wordt gekeken of de financiering nog passend is bij je situatie en of het krediet vernieuwd kan worden.
Bereken wat een financiering je kost
Maak een berekening van de kosten van een financiering en hoeveel je verwacht nodig te hebben voor je investering of extra ruimte. Het is belangrijk dat je de hoogte van de investering helder voor ogen hebt en hoe en wanneer je verwacht de financiering terug te hebben betaald. Ook helpt een berekening je om de juiste financieringsvorm te kiezen en de mogelijkheden verder te bekijken. Zelf goochelen met cijfers is niet nodig, want veel geldverstrekkers hebben een handige tool om een voorlopige berekening van de kosten te maken. Hierdoor weet je binnen de kortste keren hoeveel een financiering voor je bedrijf je per maand kost. Je kunt bovendien berekenen hoeveel je mogelijk kunt lenen als je een zakelijke lening of zakelijk krediet aanvraagt.