Een Zweedse tiener en een Nederlandse rechtenstudent, gesteund door de kernlobby, zijn toegelaten bij het hoogste gerechtshof van Europa om kernenergie in de EU-taxonomie voor duurzame financiering te verdedigen. Dat doen ze zogezegd om fossiele energie te bestrijden. En dat gebeurt met geld dat verdiend is met beleggingen in fossiele energie.
Een persbericht van RePlanet.nl, een lobbyorganisatie voor ecomodernisme en kernenergie, stelt dat de aankondiging van het Europese Hof van Justitie de 18-jarige klimaatactiviste Ia Aanstoot uit Linköping in Zweden de status geeft van tussenkomende partij in een rechtszaak die is aangespannen door Greenpeace. Deze actiegroep klaagt de Europese Commissie aan voor het opnemen van CO2-vrije kernenergie in de groene taxonomie.
De taxonomie, een lijst van activiteiten die bijdragen aan doelstellingen op het gebied van klimaat en milieu, heeft een symbolische en economische betekenis. Na een grondige wetenschappelijke analyse heeft de Europese Unie besloten om kernenergie daarin op te nemen. Greenpeace probeert investeringen in kernenergie te beperken door de opname ervan in de lijst alsnog ongedaan te maken. Volgens de jongeren voor de kernlobby zal dit de ambitie van de Europese Unie om te komen tot nul uitstoot ernstig ondermijnen.
Kernenergie vertraagt energietransitie
In hun argumenten laten de jongeren – net als de kernlobby – buiten beschouwing dat nu investeren in kernenergie juist een enorme vertraging voor de de transitie oplevert. Dat komt omdat het bijzonder lang duurt voor dat een kerncentrale gaat produceren, en dat de benodigde investeringen niet beschikbaar zijn voor opties die sneller resultaat opleveren. Bovendien is de hele keten van kernenergie niet vrij van CO2, zoals wel wordt beweerd door veel voorstanders.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Gefinancierd met fossiel geld
De campagne Dear Greenpeace wordt vrijwel geheel gefinancierd via donaties, schrijft RePlanet in haar persbericht. Onkosten worden vergoed door RePlanet. De voornaamste financier van RePlanet is Quadrature Climate Foundation, een klimaatfonds dat talrijke milieugroepen ondersteunt. Die stichting wordt geleid door miljardairs met een hedgefonds wier beleggingsfonds heeft geïnvesteerd in bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken, zo heeft de Guardian ontdekt.
Groepen als de European Climate Foundation, het Carbon Tracker Initiative en het World Wide Fund for Nature (WWF) hebben de afgelopen twee jaar miljoenen ponden aan subsidies ontvangen van Quadrature Climate Foundation, zo blijkt uit deponeringen bij de Charity Commission. Het WWF vertelde de Guardian dinsdag dat het de donatie zou onderzoeken.
Quadrature Climate Foundation is opgericht door Quadrature Capital, een miljardeninvesteringsfonds dat is opgericht door de raadselachtige miljardairs Greg Skinner en Suneil Setiya. Quadrature Capital heeft belangen ter waarde van meer dan $170 miljoen (£135 miljoen) in bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken, zo blijkt uit deponeringen bij Amerikaanse toezichthouders.
Uit de meest recente deponeringen van het fonds bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission blijkt dat Quadrature eind maart belangen had in 45 fossiele brandstofbedrijven, voornamelijk in Noord-Amerika, schrijft The Guardian. Niet bekend is hoeveel aandelen ze in producenten van kerncentrales bezitten.
Foto: Rowan Farrell / RePlanet persbericht 19-12-2023