Energie, en vooral gas, wordt steeds duurder. Voor veel mensen is dat een flinke aanslag op het huishoudbudget. Gelukkig kun je daar zelf wel veel aan doen.
Natuurlijk zijn er snelle maatregelen die je kan nemen, zoals de temperatuur lager zetten of de verwarming uitzetten in ruimtes die je niet gebruikt. Maar daar wordt het comfort niet beter van.
Goed isoleren is een veel betere oplossing. Nu kun je de juiste ramen plaatsen en alle mogelijke tochtkieren afdekken, maar zonder een goede spouwmuurisolatie zijn de resultaten niet optimaal. Want het isoleren van de spouwmuren zorgt er namelijk voor dat je hele woning de warmte makkelijker vasthoudt. Er kan dan namelijk geen warmte meer via de muren ontsnappen. Dit betekent niet alleen dat je huis makkelijker warm (en dus comfortabel) wordt en blijft, maar ook dat je flink wat kunt besparen op de energierekening!
In de zomer zorgt een goede spouwmuurisolatie bovendien voor het tegenovergestelde effect: de warme buitenlucht blijft lekker buiten, waardoor jouw woning makkelijker aangenaam en koel blijft.
Vooral bij huizen die in 1976 zijn gebouwd is de kans groot dat deze wel een spouwmuur, maar geen spouwmuurisolatie hebben. En ook wanneer je woning na deze periode is gebouwd kan het checken van de spouwmuurisolatie en het eventuele bijwerken ervan alleen maar voordelen opleveren.
Een goede spouwmuurisolatie is namelijk ontzettend belangrijk. Waarom je woning niet zonder spouwmuurisolatie kan, vertellen we je graag!
Extra subsidie
Woningbezitters kunnen dit jaar gebruik maken van een hogere subsidie voor extra isolatie van hun woning en voor een (hybride) warmtepomp. Daarmee krijgt een huiseigenaar geen 20 maar ongeveer 30 procent van de kosten terug.
Eigenaren die zelf in hun huis wonen kunnen subsidie aanvragen als ze twee of meer isolatiemaatregelen laten uitvoeren, of één isolatiemaatregel combineren met een (hybride) warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Voor Verenigingen van Eigenaren is een aangepaste regeling.
Wie de investering niet uit spaargeld kan of wil betalen, kan gebruik maken van het Warmtefonds. Dit fonds verstrekt voor het verduurzamen van woningen leningen onder gunstige voorwaarden, zoals lage rente en boetevrij aflossen.
Hoeveel bespaar je?
Milieu Centraal heeft berekend dat voor een hoekwoning het isoleren van spouwmuur en vloer samen zo’n 3.900 euro kost. Laat je dit uitvoeren in 2022 dan krijg je hiervoor 1.300 euro subsidie, dus feitelijk betaal je 2.600 euro. Bij een lage gasprijs, als je nog een doorlopend contract hebt, is de besparing ruim 800 euro en de terugverdientijd 3 jaar. Bij een hoge gasprijs, waar veel mensen nu mee te maken krijgen, is dat nog korter.