We moeten van het gas af. Deze boodschap klinkt luid en duidelijk vanuit verschillende hoeken. Het is beter voor het klimaat én het is voordeliger voor je portemonnee. Duurzaam energieplatform Vandebron wil Nederland in beweging brengen om samen helemaal af te kicken van het gas en lanceert daarom samen met zanger Peter Koelewijn het nummer “Kom van dat gas af”. Het nummer is een remake van zijn bekende hit “Kom van dat dak af” uit 1960 en is samen met een aantal jonge muzikanten in een nieuw jasje gestoken.
De nieuw samengestelde ‘band’ roept Nederland op om minder energie te verbruiken en hiermee de aarde leefbaarder te houden voor de huidige én komende generaties. Het nummer is al meer dan 100.000 keer gestreamd.
“Kom van dat gas af” zomerhit 2022?
Sinds de start van de gascrisis worden we overladen met de urgente oproep om van het gas af te gaan. Voor het klimaat, onze portemonnee én het terugdringen van de afhankelijkheid van Rusland. Er volgde een overvloed aan lijstjes met tips over hoe je het gasverbruik in huis kunt verminderen en ook de overheid kwam met een campagne om de knop om te zetten. Met als meest recente ontwikkelingen de verplichting van een warmtepomp vanaf 2026 en de stop op huurwoningen met een slecht energielabel per ingang van 2030. Maar motiveert dit voldoende om de verwarming twee graden lager te zetten of korter te douchen? Om er zeker van te zijn dat de oproep écht bij heel Nederland doordringt, bundelt Vandebron de krachten met de inmiddels 81-jarige Peter Koelewijn. Ze herschreven zijn hit uit de jaren ’60 en gooiden er een toekomstbestendig sausje overheen met een belangrijke boodschap voor heel Nederland. Met “Kom van dat gas af” is opnieuw een hit geboren die je gegarandeerd niet meer uit je hoofd krijgt. In bijbehorende videoclip speelt Koelewijn het nummer met The New Energies – een band van de nieuwe generatie.
Koelewijn: “Toen Vandebron mij benaderde met de vraag of ik ‘Kom van dat dak af’ nieuw leven in wilde blazen kon ik natuurlijk geen nee zeggen!”. Koelewijn over de boodschap van het nummer: “Ik draai ondertussen lang genoeg mee om te zien dat we als mens beter voor onze planeet moeten zorgen. Door van het gas af te gaan, maken we meteen heel veel impact. Dat is natuurlijk een rigoureuze stap, maar je kunt ook al verschil maken door bijvoorbeeld de verwarming een tikkie lager te draaien. Iedereen kan dus bijdragen. Een mooi initiatief waar ik graag de studio weer voor in dook en het stokje mee over kan geven aan de jonge generatie”. Sinds de lancering op 7 juni is het nummer al meer dan 100.000 keer gestreamd. Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan Stichting Energiebank Nederland die huishoudens helpt hun energierekening blijvend te verlagen.
Van fossiel naar 100% groen
De extreme gasprijzen sinds eind 2021 en de zeer recentelijk afsluiting van de Gazprom-gastoevoer zorgen voor onzekerheid. De kortetermijngedachte om de Groningse gaskraan weer open te draaien om zo aan de Nederlandse gasbehoefte te voldoen, is wat Vandebron betreft een absurd en onhoudbaar idee. “De oplossing ligt naar ons idee niet bij het gebruik maken van andere fossiele maatregelen, maar juist in het minder gebruiken van fossiele brandstoffen” zegt Mart Vonk, Hoofd Marketing Vandebron. “Laat deze gascrisis een eyeopener zijn die ons – net als bij de Coronacrisis – dwingt om versneld in oplossingen te denken. De vergezichten moeten ambitieuzer, rigoureuzer en de uitvoering sneller om dit soort crises in de toekomst te voorkomen. Hiervoor hebben we iedereen nodig: de overheid, energieleveranciers, netbeheerders én consumenten.” aldus Vonk. Het nummer “Kom van dat gas af” is bedoeld om deze laatste groep op een positieve manier te stimuleren. “Als de gasprijzen straks weer dalen en de markt normaliseert bestaat de kans dat Nederland haar slechte fossiele gewoonten gewoon weer oppakt. Daarom willen we met de remake van dit nummer mensen op een andere gedachte brengen. Want één ding is zeker; dit nummer blijft hangen en de boodschap hopelijk ook!”
Naast het besparen van energie ligt volgens Vandebron een belangrijke sleutel in de slimmere inzet van technologie, gekoppeld aan 100% groene wind-, bio- of zonne-energie van Nederlandse bodem. De energieleverancier gebruikt technologie zodat vraag en aanbod van groene energie beter op elkaar kunnen worden afgestemd zodat de energie ook 100% beschikbaar is. Zo zet de leverancier, naast laadpalen voor elektrische auto’s, ook in op energieopslag en het balanceren van het energienet.
Voor de liefhebbers: de songtekst
Hé, hé, hééé !
Kom van dat gas af
Dat wil je niet meer
Nee, nee, nee, nee, nee
Van dat gas af
Tijd is er niet meer
Kom van dat gas af
Dit is de laatste keer
Ga van het gas af, isoleer je huis
Gebruik inductie en geen gasfornuis
Douche heel kort, zet de verwarming laag
Dus de kreet is vanaf vandaag:
Kom van dat gas af
Dat wil je niet meer
Nee, nee, nee, nee, nee
Van dat gas af
Tijd is er niet meer
Kom van dat gas af
Dit is de laatste keer
We hebben zelf genoeg hoor je elke keer
Maar dat is gevaarlijk, boren doen we niet meer
Je krijgt dan bevingen hier en scheuringen daar
Daarom zeggen we tegen elkaar:
Kom van dat gas af
Dat wil je niet meer
Nee, nee, nee, nee, nee
Van dat gas af
Tijd is er niet meer
Kom van dat gas af
Dit is de laatste keer
Voor de nieuwe generatie gaan we aan de slag
Want de aarde warmt op, ja het is kort dag
Dus gaan we voor de zon en gebruiken de wind
Waar iedereen zich zeker in vindt :
Kom van dat gas af
Dat wil je niet meer
Nee, nee, nee, nee, nee
Van dat gas af
Tijd is er niet meer
Kom van dat gas af
Dit is de laatste keer
Van dat gas af, ohohoh
Van dat gas af
Kom van dat gas af
Hé, ga van dat gas af
Van dat gas af, dat wil je niet meer
KOM ER AF !