Als we met z’n allen vakantie blijven vieren zoals we voor de corona crisis deden, zal de toerisme sector een steeds groter aandeel aan CO2 uitstoot hebben. En dat terwijl we met z’n allen juist veel minder CO2 uit zouden moeten stoten om de klimaatdoelen te behalen.
Gelukkig is er wat aan te doen.
Toerisme verbruikt totale CO2 budget uit klimaatakkoord
Eerst even een paar cijfers. Als de mens niet drastisch verandert in zijn vakantiegedrag, zorgt de toeristische sector er in zijn eentje voor dat de doelen uit het Parijs Klimaatakkoord niet gehaald worden. Alle andere sectoren moeten dan geen CO2 meer uitstoten. O.a. Prof. Dr. Ing. Paul Peeters (Sustainable Transport and Tourism aan BUas) verwacht dat vliegen tussen 2050 en 2070 goed zal zijn voor 80% van de CO2 uitstoot van toerisme. En dat terwijl vliegen slechts 20% van de toeristische bewegingen vertegenwoordigt.
Wat doen we er aan
Er zijn natuurlijk allerlei mogelijkheden om je reis te compenseren, maar de compensatie staat vaak niet in verhouding. Om 1 ton CO2, dat is een retourtje Amsterdam Barcelona voor 2 personen, op te laten nemen, zijn er zo’n 31 tot 46 bomen een jaar lang nodig. Dat haal je nu met compenseren bij lange na niet.
Je kunt natuurlijk op de bestemming zelf voor duurzamere alternatieven kiezen, zoals overnachten in op een ecolodge. Maar toch is het zo dat 75% van de CO2 uitstoot van toerisme uit transport komt. Slechts 25% komt uit accommodaties en activiteiten.
Het beste alternatief is dus in ieder geval het vliegtuig laten staan en ook zorgen dat je met je alternatieve transport niet te veel uitstoot. Je kunt bijvoorbeeld reizen met de trein of kiezen voor een fietsvakantie, maar je kunt ook eens wat dichterbij huis blijven.
Lijkt je dat saai? Dat hoeft helemaal niet. Ook dichterbij huis, kun je op de mooiste plekken op vakantie. Via Campspace boek je namelijk unieke en kleinschalige plekken op allerlei mooie plekken in Nederland. De plekken zijn vaak gewoon bij iemand in de tuin of ergens op het erf van een biologische boerderij. Je kunt er je tentje opzetten, maar je kunt ook regelmatig gebruik maken van een accommodatie op de locatie zelf zoals een yurt of een luxe ingerichte bell-tent.
Duurzame campspaces
De plekken zijn trouwens niet alleen dichtbij huis, ze zijn ook vaak ingericht op duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan een ecocamping, een plek in een voedselbos waar ze volledig zero waste zijn of een mooi ingerichte biologische tuin.