Vooral schoon en drinkbaar water wordt steeds schaarser en het kost veel energie en inspanning om water te zuiveren. Als jij duurzamer met water wil omgaan kun je regenwater inzetten voor alle toepassingen waarvoor eigengelijk geen drinkwater nodig is. Hier laten we zien hoe je dat eenvoudig kan doen.
Schoon drinkwater gebruiken voor het besproeien van de tuin, toilet en wasmachine terwijl ons milieu onder druk staat en drinkwater niet onuitputtelijk is, dat is niet echt duurzaam.
Met het hergebruiken van regenwater middels een regenwatersysteem, kan je per huishouden 50% drinkwater besparen. Daarnaast is het opvangen van regenwater goed voor het in stand houden van ons rioleringssysteem, het bestrijden van de droogte en aan het behoud van de drinkwatervoorraad.
Een regenwatersysteem met waterzak vangt regenwater op en zet het in daar waar drinkwater bespaard kan worden. Het systeem is geniaal in eenvoud.
“We moeten met z’n alle voorkomen dat regenwater ongebruikt in het riool wegloopt. Regenwatersystemen zijn daarbij een uitstekend hulpmiddel.”
Iwan Fransen – regenwaterexpert.nl
Terwijl er schoon, kalkvrij regenwater naar beneden stroomt, zijn delen van de bodem in Nederland nog altijd te droog. Dat regenwater bereikt boomwortels en de diepere lagen van de bodem vaak niet door de bestrating, maar we blijven onverstoord water pompen uit die bodem voor ons drinkwater.
Regenwater hergebruiken
Regenwater opvangen is zo oud als de mens. Maar het leek er enige tijd op dat we het waren verleerd. Toch is het weer in opmars. En terecht. Waterbedrijf Vitens wil jaarlijks niet meer grondwater gaan oppompen om aan de groeiende vraag te voldoen, zeggen zij. Met een regenwatersysteem verbruik je minder leidingwater, waardoor er minder grondwater opgepompt hoeft te worden. In Vlaanderen is een opvangsysteem zelfs verplicht en in Duitsland is het redelijk bekend om regenwater te gebruiken.
“Drinkwater is niet onuitputtelijk en het is van essentieel belang dat we nu de juiste maatregelen nemen zodat we daar in de komende jaren van kunnen profiteren. Een regenwatersysteem in huis kan daarbij helpen en heeft bijkomende voordelen.”
Iwan Fransen
Opvangen met een waterzak
De meest laagdrempelige oplossing voor particulieren is de regenwaterinstallatie met waterzak als buffer. Regenwaterexpert plaatst deze grote waterzak met filter en pomp in de kruipruimte van de woning. De waterzak wordt aangesloten op de regenpijp van het dak. Het filter verwijdert het vuil wat van het dak meekomt in het regenwater en de regenpijp kan dan worden losgekoppeld van het riool.
Fransen: “De waterzak slaat minimaal 4.500 liter water op en dat is voldoende voor de wasmachine, voor de tuin en om het toilet mee door te spoelen. Daarnaast kent het meer bijkomende voordelen. Met een waterzak in de kruipruimte bespaar je maar liefst 50 procent drinkwater en omdat er geen kalk in het water zit, is het beter voor het behoud van de wasmachine.”
De voordelen van regenwater hergebruiken
- Besparing van kostbaar drinkwater
- Zacht water, zonder kalk
- Machines en apparaten gaan door het kalkvrij water langer mee
- Minder wasmiddel nodig, goed voor de portemonnee en het milieu
- Perfect voor de plantjes en de tuin
- Ontlasting van het riool
- Minder milieubelasting (74% minder CO2-uitstoot)
- Duurzame keus
Per millimeter regen valt er 1 liter water op een vierkante meter dak. Dus hoe groter het dak en natuurlijk hoe meer regen, hoe meer water in de zak. Er zit tevens een back-up in, dus ineens niet kunnen doorspoelen gebeurt niet. En zelfs als het drie weken achter elkaar droog is, besproei je nog steeds de tuin met regenwater.
Meer weten?
Kijk op onze website www.regenwaterexpert.nl of mail naar [email protected]