rotan stoelem

Meer dan ooit staan we stil bij hoe de natuur zijn eigen weg gaat en moet gaan. Was duurzaam al een hot onderwerp, wordt dat zeker niet minder. Om ons heen zien we hoe de natuur direct reageert als er minder auto’s op straat zijn, er minder lichtvervuiling en ga zo maar door. Maar er is meer. Duurzaam heeft namelijk meerdere mooie kanten. 

Duurzaamheid is een breed begrip. In het kort kun je zeggen dat in een duurzame wereld de mens, het milieu, en de economie met elkaar in evenwicht zijn. Dit betekent ook dat we de aarde niet uitputten en dus zo gebruiken dat onze toekomstige generaties er ook nog plezier van hebben. 

Vraag Offerte aan

Mens en milieu

Duurzaam in je huis betekent dus dat je het milieu niet meer belast dan noodzakelijk. Dit kan door zuinig om te gaan met energie, de verwarming een graadje lager te zetten, de douche wat eerder uit te zetten en na te denken over welke producten we gebruiken en kopen. Kiezen voor producten die lang mee gaan zijn meestal minder belastend voor het milieu. Producten die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zijn minder belastend en dus ook heel duurzaam. 

Duurzaam interieur

Dat een duurzaam interieur heel mooi kan zijn, bewijzen diverse materialen. Denk aan rotan en bamboe; duurzaam en mooi. En met deze materialen haal je buiten en dus de zomer nog een beetje naar binnen. Rotan is een harde soort liaan en groeit in tropische regenwouden. Bamboe daarentegen is een grassoort en komt van de rotanpalm (Calamus rotang). De meeste rotansoorten zijn trouwens klimplanten. Omdat beide heel snel groeien en weinig water nodig hebben, heeft het kappen van deze planten weinig invloed op de natuur. Daarnaast zijn meubelen van bamboe of rotan niet alleen mooi maar ook nog sterk en gaan ze dus lang mee. 

Wist je bijvoorbeeld dat de dikte van een rotanstengel varieert van drie millimeter tot bijna tien centimeter en de lengte van tien centimeter tot tweehonderd meter? Rotanstengels groeien namelijk vanaf zeeniveau tot wel 3000 meter boven de zeespiegel. Na het oogsten worden van de stengels  doormiddel van vlechttechnieken onder andere manden en meubelen gemaakt. Rotanmeubelen zijn erg populair als tuinmeubelen maar voor de herfst 2020 zijn rotan stoelen voor binnen ook een ware trend. Niet zo gek want ze hebben een knusse uitstraling, zijn groot en toch niet lomp en massief aanwezig en nog duurzaam ook. 

Cosy genieten 

Rotan stoelen lenen zich perfect voor een hoekje waar je even weg kunt dromen met een boek en een kopje thee. Of waar je tot rust komt en muziek luistert met een glas wijn. Maar een rotan stoel in je slaapkamer of in de logeerkamer creëer je een warm welkom en een fijne plek om je terug te trekken. Maar het is ook een praktisch item om je kleding op te leggen als je gaat slapen. Ook in de kinderkamer zijn rotanstoelen een gewild object. En door dat ze in diverse kleuren verkrijgbaar zijn, passen ze in elk interieur. Daarbij kun je qua kleur snel variëren door de rotan stoelen ‘aan te kleden’ met een mooi kussen of een cosy zachte plaid. Duurzaam en heel mooi dus. 

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws