Steeds vaker nemen bedrijven duurzame doelstellingen in de mond, maar dergelijke doelstellingen moeten ze natuurlijk ook nog even in de praktijk omzetten. Het begint allemaal met het leggen van de juiste nadrukken tijdens de vele vergaderingen, maar ook bij het uitdragen van de juiste boodschap.
Papierloos vergaderen hoort daarbij, net zoals een duurzame vergaderlocatie. Wij zochten vier duurzame vergaderlocaties in Nederland uit.
De Spotter in Westelbeers, Noord-Brabant
Midden in het groen, tussen Eindhoven en Tilburg, vind je De Spotter. Het is een glazen cocon aan de oever van de vijver, verborgen tussen de bossen. Tijdens de zomer kan je de ramen openen en vergader je op de tonen van enthousiast fluitende vogels. Voor de lunch kies je er voor een picknick met streekproducten, terwijl je vanaf de vlonder altijd wel een aantal vogels aan het water ziet genieten. Met wat geluk kan zelfs al eens een ree een slurpje zien wagen. Tussendoor is er tijd voor een wandeling in de bostuin of breng je even een bezoekje aan de rondscharrelende kippen.
Koe in de Kost te Heeten, Overijssel
Landbouwers Frans en Truus baten een duurzame boerderij uit en bieden daarnaast vergaderruimtes en verblijfplaatsen aan in zogenaamde grondulows, een soort molshopen die volledig gemaakt zijn van duurzame en natuurlijke materialen. Vergaderen doe je onder het boomstammendak of gewoon buiten, waar je uitkijkt op de grazende koeien. De lunch en het diner wordt verzorgd met boerderijproducten en boer Frans geeft graag een rondleiding doorheen de stallen. Je kan je vergadering online beheren en boeken en het is zelfs mogelijk om er aansluitend te verblijven in een van de molshopen.
Duurzaam vergaderen in Fort Kijkuit te Kortenhoef, Noord-Holland
Ooit was Fort Kijkuit een verdedigingswerk, maar nu wordt het vooral gebruikt om plannen te verdedigen of nieuwe strategieën te bepalen. Vergaderen doe je er in het midden van de polders waar er regelmatig reeën voor het raam staan en vogels voorbijvliegen. Hoewel de vergaderingen plaatsvinden in een oud fort, voldoet de inrichting en de architectuur aan de nieuwste eisen. Er is onder andere een verplaatsbaar plasmascherm voorzien en in het arrangement zitten onder meer fairtradekoffie, biologische thee en lekkere koekjes begrepen. Alle vergaderlocaties zijn duurzaam gebouwd en de inkomsten worden door Natuurmonumenten gebruikt om natuurgebieden te onderhouden of in beheer te nemen.
Kasteel Wijenburg te Echteld, Gelderland
Kasteel Wijenburg is een uniek kasteel waarbij de drie verdiepingen drie verschillende eeuwen vertolken en elk een eigen kenmerkende stijl hebben. Deze drie ruimtes kunnen apart of samen worden gebruikt. Het kasteel zelf heeft de laatste jaren veel duurzame wijzigingen ondergaan. Zo werd de gasgestookte luchtverwarming verwijderd, net zoals de verouderde koelinstallatie. In de plaats daarvan werd gekozen voor nieuwe luchtwarmtepompen en een duurzame klimaatinstallatie. En dat alles te midden van het Gelderlandse groen.
Het vernieuwingsproject dat achter het kasteel verscholen gaat, strekt zich ook uit tot andere domeinen. Zo heeft men er de vroegere klantonvriendelijke software afgezworen en werkt men er nu met een cloud based hospitality manager voor bruiloften en vergaderingen. Hierdoor kunnen ze events efficiënter en klantvriendelijker beheren en plannen. Het feit dat ze daarbij kiezen voor een persoonlijke aanpak speelt natuurlijk ook in hun voordeel. In alles straalt het kasteel een Wijenburg-cultuur uit, een cultuur waarbij professionaliteit hand in hand gaat met gastvrijheid en een laagdrempelige aanpak.