Kan je badkamer wel wat liefde gebruiken en is hij toe aan vernieuwing? Maar wil je dit zo duurzaam mogelijk aanpakken? Er valt veel energie (en vooral water) te besparen in een badkamer. Met de volgende tips kun je je bestaande of je nieuwe badkamer zo duurzaam mogelijk maken.
Water besparen
Het voordeel van een duurzame badkamer hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen. In de badkamer verbruiken we natuurlijk een hoop (onnodig) water. Je waterverbruik verminderen is daarom een eenvoudige eerste stap voor een duurzamere badkamer.
Je kunt beginnen bij het aanpassen van je eigen gedrag: sta korter onder de douche en laat de kraan niet doorlopen tijdens het tandenpoetsen. Laat de kraan ook niet onnodig doorlopen als jij je handen inzeept, maar draai ‘m dicht. Hier is een kraan met een hendel de beste keuze voor, want een draaiknop kan wat lastig zijn met handen die glibberig zijn van de zeep.
Daarnaast kun je de volgende producten aanschaffen om water te besparen in de badkamer:
Waterbesparende kraan Koop een waterbesparende kraan. Van badkraan, tot wastafelkraan tot douchekraan. Alle kranen zijn verkrijgbaar in een waterbesparende variant. Wil je bijvoorbeeld de luxe van een regendouche, maar niet de waterverspilling die daar bij komt kijken? Dan kun je gaan voor een waterbesparende regendouche. Naast waterbesparende regendouches zijn er ook waterbesparende douchekoppen en handdouches te koop. Zo zorg je voor een duurzame douche.
Waterbesparende wc Ook bij het gebruik van de wc kun je water besparen. Kies bijvoorbeeld een toilet met een kleiner reservoir en een dubbele bedieningsplaat. Zo zul je besparen op het water dat je door de pot trekt. Ook kun je kiezen voor een toiletpot zonder spoelrand. Bij deze wc’s is er minder volume nodig om de juiste waterkracht te creëren om het toilet schoon te spoelen.
Douche-wtw Verwarm met een douche-warmteterugwinningsysteem het water dat naar je douchekop stroomt vast voor met het warme water dat net door de afvoer is gelopen. Daardoor verbruikt de cv-ketel minder gas. Zo maak je het douchen nog een stuk duurzamer. Je kunt kiezen voor een douche-wtw in de douchegoot of voor een douchepijp-wtw. Een douchepijp-wtw bespaart het meeste, maar is niet te installeren op de begane grond.
Besparen op verwarming
Naast besparen op water kan je ook de verwarming in de badkamer verduurzamen. Je hebt je oog misschien laten vallen op een prachtige designradiator. Maar het is natuurlijk ideaal als je deze maar op een lage temperatuur hoeft te laten draaien. Je bent namelijk niet constant in de badkamer te vinden. Zonde dus om deze de hele dag te verwarmen. Gelukkig zijn hier oplossingen voor.
Infraroodpaneel Doordat je de badkamer alleen op een paar momenten gebruikt kun je ervoor kiezen om de badkamer kort te verwarmen met een infrarood douchepaneel. Een infrarood paneel werkt een beetje zoals het zonnetje buiten werkt. In de straling heb je het warm, erbuiten verwarmt het niet. Hiermee kun je snel en kort zorgen voor warmte, terwijl de verwarming verder op een laag standje kan blijven staan.
Isoleren Verder is het belangrijk dat de badkamer goed geïsoleerd is zodat het de warmte die er is beter kan vasthouden. Check je buitenmuren en ramen. Wist je bijvoorbeeld dat je ook je bad kunt isoleren? Hierdoor zal het water langer warm blijven en hoef je niet steeds bij te vullen.
Verder zijn er nog deze tips voor een duurzame badkamer:
- Zorg voor goede ventilatie zodat je vochtproblemen voorkomt en al je spullen langer meegaan.
- Duurzaam sanitair: kies voor een tijdloos design zodat je nieuwe badkamer lange tijd mee kan gaan.