rethink protein

Wageningen University & Research (WUR) zet opmaat naar eiwittransitie door: op 14 januari 2021 gaat de tweede editie van de WUR Student Challenge ‘ReThink Proteine’ van start. Er doet een indrukwekkende lijst deelnemers aan mee. Iedereen kan de kick-off volgen vanaf 15.00.

Naast inschrijvingen uit Nederland zijn o.a. landen als de VS, Canada, Sri Lanka, Duitsland, Brazilië en China vertegenwoordigd door 353 Master & Bachelor studenten. De missie: ontwerp een bedrijfsidee of prototype dat helpt om 9 miljard mensen op een gezonde, betaalbare en voor onze planeet duurzame manier van voldoende eiwitten te voorzien.

Waarom is de eiwittransitie belangrijk?

De laatste decennia zijn we steeds meer vooral dierlijke producten met dierlijke eiwitten gaan eten zoals vlees, vis, ei, melk en kaas.  Maar om iedereen in de toekomst te kunnen voeden is het goed om weer meer plantaardige eiwitten te gaan eten en meer te variëren in eiwitten. Want de productie van dierlijke eiwitten heeft grote invloed op milieu en klimaat. Denk aan stikstof en methaan. Door meer plantaardige eiwitten te consumeren krijgen we een duurzamer eetpatroon.

Unieke samenwerking bedrijfsleven en wetenschappers

Niet alleen studenten zetten zich in deze Challenge in voor de eiwittransitie. Ruim 30 coaches uit het bedrijfsleven en de academische wereld staan de studenten bij met kennis en kunde. Zo worden er gedurende de periode van de Challenge diverse online events (o.a. webinars, trainingen, consultantsessies) opgezet waarbij studenten en de participerende bedrijven interactie hebben om zo kennis te delen en te bundelen.

Spectaculaire kick-off

Op 14 januari vindt de kick-off middels een online event plaats. Daarmee wordt de Challenge vanaf de Campus in Wageningen officieel geopend. Tijdens dit event, gepresenteerd door Sabine Leijten en tafeldame Stacy Pyett (WUR), geven vertegenwoordigers van Unilever, IFF, Royal Consun, The Good Food Institute en WUR hun visie op de toekomst van eiwitten. Daarnaast reageren wetenschappers op stellingen rond de eiwittransitie en laat de winnaar van de ReThink Protein Challenge van afgelopen jaar zien waar zijn prototype toe heeft geleid.

Dit winnende prototype kwam van de Colombiaanse Edgar Suarez Garcia. Zijn idee was om eiwitten uit algen te isoleren. "Algen gebruiken co2 om te groeien, dus door ze te kweken, wordt koolstofdioxide in de atmosfeer verminderd. Dat maakt het het een duurzame manier om eiwitten te produceren", legt Suarez Garcia uit. Inmiddels heeft Suarez Garcia meerdere prijzen met zijn idee gewonnen en heeft hij een eigen bedrijf, FUMI Ingredients, opgestart.

€ 15.000,- prijspool

In maart zal de eerste selectie van de beste 30 ideeën plaatsvinden. Deze semifinalisten werken toe naar de laatste selectieronde in mei. De winnende ideeën zullen op 25 juni bekend gemaakt worden tijdens de ‘Grand Finale’. De studenten maken tevens kans op de prijspool t.w.v. € 15.000,00 als ondersteuning om de volgende stappen te zetten naar een eigen start-up.

De Kick-Off & Challenge is op 14 januari van 15.00 tot 16.30 te volgen via:

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws