Iedereen kent de PV zonnepanelen wel; hiermee wekt u stroom op en het teveel levert u terug aan het net. Dit was door de salderingsregeling altijd heel voordelig: voor het overschot dat u teveel opwekt krijgt u geld terug van de energiemaatschappij. De salderingsregeling staat echter onder druk en hoewel de politiek heeft besloten dat de regeling voorlopig nog even door blijft lopen, is er niks zeker. Ondertussen zien we wel dat de energieleveranciers zelf maatregelen nemen: wie teveel terug levert gaat een maandelijkse boete betalen voor de zelf opgewekte stoom die teruggevoerd wordt op het net.
Een oplossing hiervoor zou zijn om het overschot aan energie op te slaan in accu-pakketten. Deze hebben echter wel een aantal nadelen: zo zijn ze erg duur en hebben een beperkt opslagvermogen – wat met de tijd steeds minder efficiënt wordt omdat de accu’s maar een beperkt aantal cycli mee gaat. Daarnaast worden de benodigde – vaak zeer zeldzame – grondstoffen op twijfelachtige manier gedolven uit mijnen in Afrika.
De zonneboiler kan in dit stukje opslag helpen. De zonneboiler is momenteel de meest groene manier van energieopslag op de markt. We kunnen namelijk warmte opslaan in het meest schone medium wat er bestaat: water. In een boiler- of buffervat kunnen we warmte-energie opslaan zonder dat lood of lithium gebruikt hoeft te worden. Een opslagvat met water kan zo vaak met warmte worden opgeladen en onttrokken zonder dat er een efficiëntie- of groot rendementsverlies optreed. Ook is de levensduur lang: een goed onderhouden boiler of buffervat kan met gemak 10 tot 25 jaar meegaan.
In een 500 liter boiler die verwarmd wordt van 45 naar 95 graden kunnen we maar liefst 30 kWh aan energie opslaan. Bij het gebruik van een zeer goed geïsoleerd opslagvat kunnen we deze warmte later weer gebruiken voor tapwater of het verwarmen van uw huis.
Daarnaast is de aanschafprijs van een opslagvat een stuk lager: als we de prijs van een goed geïsoleerde 500 liter boiler vergelijken met een accupakket wat 30 kWh op kan slaan, zult u zien dat de boiler vele malen goedkoper is. Het nadeel is wel dat een 500 liter opslagvat meer ruimte nodig heeft. Ander groot voordeel is dat een boiler niet zo brandgevoelig is als een accupakket en niet in rendement afneemt.
Een bijkomend voordeel van een opslagvat is dat er ook een overcapaciteit aan stoom in het vat kan worden opgeslagen. Als er teveel stroom wordt opgewekt door PV zonnepanelen kan een elektrische element of een warmtepomp de overtollige aantal kW weg bufferen in het opslagvat.
Waarom zou u warmte opslaan i.p.v. stroom?
Wat veel mensen niet weten of begrijpen is dat voor het verwarmen van een woning veel meer energie nodig is dan dat er aan stroom wordt verbruikt voor alle apparaten in het huis. Jarenlang waren deze energiekosten niet echt merkbaar omdat er werd verwarmd door middel van gas met een lage gasprijs.
Ondanks dat een warmtepomp een goede vervanging van de gasketel is, zien de mensen die zijn overgestapt op een warmtepomp echter dat het energieverbruik omhoog is gevlogen ondanks het goede rendement van een warmtepomp.
Hier komt de combinatie met een zonneboiler om de hoek kijken
De zonnecollector – een onderdeel van de zonneboiler – heeft een rendement vanaf 50% per m2: dit ligt veel hoger dan het gemiddelde rendement van een PV zonnepaneel wat op ongeveer 25% per m2 ligt.
Het is dus zeer interessant om een zonnecollector te gebruiken voor een groot deel van het opwekken van de warmte en om dit op te vangen in een groot opslagvat.
Aangezien er bij elke duurzame toepassing een opslagvat gebruikt moet worden, is de toevoeging van een zonnecollector/zonneboiler een goede combinatie. Met de huidige subsidieregeling is het een kleine extra investering. Daarnaast hebben de nieuwste vacuüm buis zonnecollectoren tegenwoordig ook een zeer goed rendement in de winter.
Een zonneboiler combinatie is dus de beste oplossing voor de toekomst.
In combinatie met goed geïsoleerd leidingwerk, opslagvat en de juiste regeltechniek kan er een zeer degelijk systeem neer worden gezet waar u nog jaren lang plezier van heeft .