Nederlanders worden ouder dan ooit en het zorgstelsel staat onder druk. De kosten lopen op en de capaciteit van zorginstellingen is beperkt. Mantelzorg is dan vaak een alternatieve keuze. Het verlenen van die zorg wordt een stuk eenvoudiger als zorgverlener en -ontvanger dicht bij elkaar wonen. Een zorgwoning kan dat mogelijk maken.
Vroeger was het heel normaal dat ouders en kinderen samen in één huishouden leefden. Of dat ouders weer bij kinderen kwamen inwonen als ze hulpbehoevend werden. Maar naarmate de woonruimte beperkter werd, verdween die traditie naar de achtergrond. Lange tijd was dat geen groot probleem, omdat er ook een nieuw systeem van zorgverlening werd opgebouwd waar vrijwel iedereen terecht kon.
Nu dat niet langer het geval is, zie je steeds vaker weer de wens opkomen om ouders in huis te nemen, of ten minste zeer nabij te huisvesten. Een zorgwoning die naast een bestaande woning kan worden geplaatst, kan in zo’n geval het beste van twee werelden bieden: wie zorg ontvangt kan genieten van de privacy van een zelfstandige woning, terwijl er geen sociaal isolement ontstaat, en de zorgverlener is nabij en bespaart reistijd en -kosten.
Wanneer is een zorgwoning mogelijk?
Om een mantelzorg woning te plaatsen is er eigenlijk alleen voldoende ruimte nodig. Een ruime tuin of erf is voldoende voor het plaatsen van een woning van 45 m2. De overheid stimuleert mensen om een zorgwoning te kopen. Hiervoor is al in 2014 de Wmo-regelgeving aangepast. Sinds dat moment kunnen zorgwoningen zonder vergunning geplaatst worden. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Neem daarom voordat u start met de bouw of plaatsing contact op met uw gemeente. Verder zal er een mantelzorgindicatie bij verpleegkundige of huisarts aangevraagd moeten worden. Als er een woningaanpassing gedaan moet worden om zelfstandig te blijven wonen kan er zelfs aanspraak worden gemaakt op een vergoeding.
Hoe ziet een mantelzorgwoning eruit?
Zorgwoningen worden als prefab woning gebouwd, op basis van gestandaardiseerde afmetingen en constructie. Dat versnelt de levertijd en drukt de kosten. De inrichting kan helemaal naar eigen smaak worden uitgevoerd. Bovendien zijn dergelijke woningen ook verplaatsbaar en kunnen worden doorverkocht. Dat kan een voordeel zijn wanneer de zorg eindigt.
Het plaatsen van een zorgwoning kan vaker dan je misschien denkt. Beschik je over voldoende ruimte en zijn de omstandigheden gunstig? Denk dan eens na over een mantelzorgwoning kopen.