Zonnepanelen plaatsen, een warmtepomp installeren of de spouwmuren isoleren. Het zijn verduurzamende klussen voor je woning die je in principe niet zelf kunt uitvoeren. Maar dat wil niet zeggen dat je niet ook zelf de handen uit de mouwen kunt steken om je huis duurzamer te maken. We vertellen over een aantal dingen die je zelf kunt doen. Gereedschap bestellen op Mastertools.nl en aan de slag dus!
Dak isoleren
Heb je een schuin dak met dakpannen? Dan kun je zelf de binnenkant van je dak isoleren. Kies voor een isolatiemateriaal met een zeer goede isolatiewaarde (Rc 4 of meer). Bij de meeste materialen is kom je dan uit op een dikte van 13 centimeter. Daarbij is het wel belangrijk dat je rekening houdt met het feit dat vocht nog wel weg moet kunnen. Anders gaat het hout onder je dak rotten. Daarom moet je als er een dampremmende laag aan de buitenkant van het isolatiemateriaal of onder je dakpannen zit aan de binnenkant klimaatfolie gebruiken. Draag lange mouwen en een mondkapje bij het aanbrengen van het isolatiemateriaal en zorgt dat er geen kieren ontstaan. Vul deze op met restjes van het isolatiemateriaal, acrylaatkit, of plak ze af met tape, zodat er geen warmte onnodig verloren gaat. Je kunt het dak verder eenvoudig afwerken met gipsplaten of houten schroten.
Vloer isoleren
Heb je een kruipruimte onder je huis met voldoende werkruimte? Dan kun je zelf je vloer isoleren! Kies voor isolatiemateriaal met een isolatiewaarde van minstens Rd 3,3. Heb je vloerverwarming, ga dan voor Rd 5 om zoveel mogelijk van die warmte in huis te houden. Zorg er wel voor dat er goede ventilatie is in de kruipruimte. In de buitenmuren moeten ventilatiegaten zitten zodat vocht weg kan. Let op bij het isoleren dat je de leidingen voor drinkwater niet isoleert. De warmwaterleiding moet zo snel mogelijk kunnen afkoelen tot temperaturen waarbij Legionella niet gedijt. Vergeet niet om het kruipluik wél te isoleren. Zet het isolatiemateriaal het liefst niet vast met lijn, maar met spijkers, schroeven, pluggen, draad of nietjes. Je kunt dit later makkelijker losmaken en hergebruiken.
Perlator installeren om water te besparen
Verduurzamen kan door energie te besparen, maar ook door water te besparen. Hiervoor kun je een speciale perlator installeren op je kranen. Een perlator wordt ook wel een straalregelaar genoemd. Het vervangt het onderdeel dat aan het uiteinde van de kraan geschroefd zit. De straalregelaar zorgt ervoor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water dat uit de kraan komt. Door het toevoegen van lucht komt er minder water uit de kraan zonder dat de kracht van de straal afneemt. Zo bespaar je water maar behoud je wel een sterke straal. De installatie is simpelweg een zaak van de perlator op de schroefdraad van de kraan schroeven en zorgen dat het rubbertje goed zit.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Verder kun je natuurlijk ook zelf tochtstrippen aanbrengen op je deuren en een waterbesparende douchekop installeren, om maar wat voorbeelden te noemen. Het zijn niet alleen maar grote gebaren die kunnen helpen om je woning te verduurzamen!