duurzame financiering

Startups zijn er natuurlijk altijd en overal. Toch is het een trend van het moment dat er meer en meer aandacht gehecht wordt aan het groene aspect. Hieronder besteden we dan ook aandacht aan verschillende technologische startups die het duurzame aspect belangrijk vinden en dit hebben geïntegreerd in de algehele strategie.

1 Zelf bijdragen

Voordat we gaan kijken naar verschillende startups, willen we eerst aandacht hechten aan stappen die je zelf kunt ondernemen voor een groenere toekomst. Wat dacht je bijvoorbeeld van op de fiets naar het werk gaan? Of lekker carpoolen? Of een aantal dagen in de week lekker thuis werken. Dit voorkomt namelijk de uitstoot van veel uitlaatgassen, momenteel een van de grootste oorzaken van de opwarming van de aarde.

groenopladen generic keuzehulp

Daarbij is het wel belangrijk om veilig vanuit huis te kunnen werken. Een VPN gratis downloaden behoort dan tot de mogelijkheden. Zelfs bij aanbieders waar je moet betalen voor het abonnement, kun je de applicatie gratis downloaden. Daarmee wordt de data die je verzendt en ontvangt namelijk versleuteld. Hierdoor kunnen hackers of kwaadwillende deze data niet raadplegen en lopen de data van jouw werkgever ook geen gevaar.

Andere opties zijn het beperken van voedselverspilling, het gebruik van verse producten en het minder weggooien van bijvoorbeeld elektronische apparaten. Pak daarnaast wat vaker de fiets, ga lekker wandelen of begin met het scheiden van afval. Hoe klein deze verbeteringen wellicht ook zijn, ze kunnen op lange termijn enorm veel bijdragen aan een betere en duurzamere wereld. Ook de startups in Nederland proberen een steentje bij te dragen.

2 Asperitas

Allereerst kijken we naar Asperitas. Zij focussen zich voornamelijk op het energieverbruik in datacenters. Veel grote bedrijven kiezen ervoor om de servers bij een externe partij onder te brengen. Toch zorgt dit grote aantal servers ervoor dat er enorm veel warmte wordt geproduceerd. Het nadeel hiervan is dat een oververhitte server niet goed meer kan werken.

Dat is dan ook de reden dat deze gekoeld moeten worden. Voorheen werd dit gedaan met ventilatie. De ontwerpers van Asperitas hebben hier echter een oplossing voor gevonden. Zij willen de servers namelijk laten koelen door vloeistof. Deze vloeistof gaat de warmte opnemen. De warme vloeistof kan vervolgens weer door andere partijen gebruik worden.

3 Fresh Strips

We kennen het allemaal wel. Je trekt de koelkast open en er liggen verrotte producten of de houdbaarheidsdatum is verstreken. Zeker bij een verlopen houdbaarheidsdatum worden producten al snel weggegooid, terwijl dit vaak niet eens nodig is. Daarom hebben de ondernemers van Fresh Strips hier een oplossing voor bedacht. In plaats van het lezen van de houdbaarheidsdatum, gaan de labels verkleuren wanneer het voedsel niet langer geschikt is voor consumptie.

Hierdoor heb je een visuele trigger om dit voedsel toch nog even snel op te eten. Het ultieme doel van deze startup is dan ook om de grote mate van voedselverspilling tegen te gaan. Met deze oplossingen proberen zij een steentje bij te dragen.

4 Twenty

Tot slot hebben we dan nog de startup Twenty. Zij focussen zich op een duurzamere wereld door te kijken naar het verlagen van vervoerskosten. Daarom hebben zij toiletartikelen ontwikkeld die de consument zelf kan maken. Heel veel producten in de badkamer zijn namelijk op waterbasis. Wist je bijvoorbeeld dat zo’n 80% van een fles shampoo of tube tandpasta uit water bestaat?

Dit betekent dat je als bedrijf niet langer 1 fles kunt vervoeren, maar in plaats daarvan zelfs 5 flessen kunt vervoeren. Naast dat het voor bedrijven veel transportkosten kan besparen, zorgt het er ook voor dat er méér vervoerd kan worden met dezelfde vracht. Dit is natuurlijk ook veel beter voor het milieu. Naast dat het minder vervoerskosten en CO2-uitstoot met zich meebrengt, kan een producent ook enorm veel besparen op het verpakkingsmateriaal.

Ook de Nederlandse regering wil hier graag aan bijdragen, door jaarlijks events te organiseren waarin duurzamere ondernemers een plan kunnen voorleggen. De winnaar krijgt financiële ondersteuning om deze ideeën ook daadwerkelijk op de markt te brengen, evenals ondersteuning van andere partijen.

Er zijn dus verschillende startups die de focus leggen op het verduurzamen van de maatschappij. Met kleine stapjes proberen ze de wereld van morgen te verbeteren. Help jij ook mee met het verbeteren van de wereld?

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws