like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

De race om de laatste oliedruppel

Van: op 1 maart 2016

olieSaoedi-Arabië en Rusland hebben besloten om de olieproductie te bevriezen. Niet dat het veel helpt aan de tsunami die de markt overspoelt: de bevriezing handhaaft het record productieniveau van een maand eerder. Dus blijven de prijzen laag.

Wie heeft daar baat bij? Vooral de Saoedi's, want het kost hun maar $10 om een barrel olie op te pompen. Vandaag gaat die nog voor $35,- langs de kassa. Ter vergelijking: het oppompen van een barrel Amerikaanse schalie-olie kost minstens $ 40,-.

Hoewel de huidige winst voor de Saoedi's aanmerkelijk lager is dan hun eerdere begroting, is het wel vooral hun olie die nu wordt verkocht. Nu het nog kan, met de Carbon Bubble in het vooruitzicht: het grootste deel van de olievoorraden kan niet meer worden gebruikt als we de grenzen van klimaatverandering veilig willen houden.

Zo willen de Saoedi's nog snel de laatste bruikbare voorraden te gelde maken, om de opbrengst te investeren in grootschalige wind- en zonne-energiepropjecten waarmee ze na 2040 hun energiebehoefte en hun inkomsten veilig willen stellen.

De tijd daarvoor gaat overigens harder knellen dan gedacht. Vorige week publiceerden Duitse onderzoekers dat de opwarming van het klimaat nog sneller gaat dan verwacht. Het directe gevolg is, dat er nog meer CO2 uitstoot gereduceerd moet worden om onder de 2 graden opwarming te blijven. Dus dat we nog minder fossiele brandstof kunnen blijven gebruiken dan gedacht.

Daar komt nog bij dat de EU de kluit in Parijs gewoon heeft belazerd en vrolijk 2 miljard ton CO2 meer gaat laten uitstoten dan afgesproken.

De feiten liggen op ramkoers met het inzicht van Shell, dat kort geleden nog gasbedrijf BG overnam,  waarvan de helft van de waarde overigens bestaat uit olievoorraden. Volgens de markt betaalde Shell (te) veel voor de overname, die het op basis van de laatste kennis mogelijk meteen voor driekwart kan afschrijven.

Wie nu nog aandelen in fossiel heeft, kan die beter omruilen voor zonnepanelen. Daar geeft koning Salman binnenkort misschien een betere prijs voor.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, Opinie

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Piet van Oostrum schreef:

  OK Fred,
  Geloof maar lekker wat ninefornews je vertelt.
  En blijf maar gewoon antwoord geven op wat niet gezegd is.

 2. fred schreef:

  Piet,

  Zoek en onderzoek, wees niet z’n geitenwollensok.
  Het gaat er mij om dat ik niet in die fabel geloof dat olie op gaat,en ik heb mijn eigen bronnen,die ik zeker niet op internet bekend ga maken.
  Maar trek je eigen conclusie’s of droom rustig verder.
  Fijne dag verder,

  Groetjes uit China

 3. Piet van Oostrum schreef:

  1) Geef maar eens wetenschappelijke literatuur voor deze stelling.
  2) In feite doet dat er niet eens toe, want het gaat er niet om of de olievoorraad eindig is. Lees wat ik geschreven heb nog maar eens door.

 4. Piet van Oostrum schreef:

  @fred
  Heb je die link gevolgd in het artikel? (https://www.opendemocracy.net/transformation/james-k-rowe/puzzle-of-low-oil-prices-has-race-to-beat-carbon-bubble-already-started). Daar vind je o.a. het volgende citaat:
  “Saudi officials are very concerned that a climate change treaty would significantly reduce their income,” wrote the US ambassador to Saudi Arabia in a memo in 2010. As global concern over climate change intensifies, the Saudis have begun factoring in the reality of “peak demand.”
  Deze komt uit gelekte informatie via Wikileaks.

  En wat bedoel je met “laatste bruikbare voorraden”? Als je bedoelt tot hun voorraad op is dan zouden ze er meer baat bij hebben om een zo hoog mogelijke prijs te krijgen. Of bedoel je totdat fossiele brandstoffen niet meer acceptabel zijn? Want dat is wat ik bedoel en waar die gelekte informatie over gaat.

  En wat bedoel je met bangmakerij en sprookjes? Wat betreft vulkanen, als we het hebben over CO2 uitstoot (dat is wat hier relevant is): de hoeveelheid CO2 die door vulkanen uitgestoten wordt is een fractie van wat wij uitstoten door het verbranden van fossiele brandstoffen.

 5. fred schreef:

  Nee Piet, dat maak jij er van,die suggestie word mijns inziens zeker niet bedoeld.
  Zo willen de Saoedi’s nog snel de laatste bruikbare voorraden te gelde maken.
  Dat zeggen ze!

 6. fred schreef:

  Zijn mijns inziens zulke grote voorraden,(en grond peilingen wijzen dat ook uit) gewoon bangmakerij, lekker mensen in die waan laten, betalen goeie prijs…
  Ben zelf betrokken in de olie industrie,bronnen die 20 jaar geleden opgedroogd waren ,zitten gewoon weer vol.
  Natuurlijk vind ik dat we duurzaam met de aarde moeten omgaan,maar wel eerlijk niet met sprookjes !!
  Hebben jullie er wel eens over nagedacht dat een vulkaan in 1 minuut meer vervuiling de lucht in jaagt dan wij mensen in ons bestaan kunnen veroorzaken?

 7. AVE schreef:

  Leuk vooruitzicht die verdere opwarming. Als dat doorzet, dan komen er ook grote hoeveelheden methaan vrij in gebieden van permafrost. Na het methaan gaslek in Californie weten we dat dat heel wat erger is dan alleen CO2.

 8. Piet van Oostrum schreef:

  “En wat dan over het verhaal dat olie niet opgaat , en een bijproduct is uit de kern van de aarde??”

  Fred, ik weet niet wat je bedoelt, maar het is toch niet relevant. Als we het over de laatste druppel olie hebben, gaat het niet over wat er is, maar wat we kunnen gebruiken. Er is namelijk meer olie dan we mogen opmaken, als we de temperatuur van de aarde binnen de perken willen houden. Daar gaat het om. “Slimme” landen zoals Saoedi-Arabië proberen daar nu nog zoveel mogelijk van mee te pikken, voordat het gebruik van olie drastisch beperkt gaat worden.

 9. fred schreef:

  En wat dan over het verhaal dat olie niet opgaat , en een bijproduct is uit de kern van de aarde??