Saoedi-Arabië en Rusland hebben besloten om de olieproductie te bevriezen. Niet dat het veel helpt aan de tsunami die de markt overspoelt: de bevriezing handhaaft het record productieniveau van een maand eerder. Dus blijven de prijzen laag.
Wie heeft daar baat bij? Vooral de Saoedi’s, want het kost hun maar $10 om een barrel olie op te pompen. Vandaag gaat die nog voor $35,- langs de kassa. Ter vergelijking: het oppompen van een barrel Amerikaanse schalie-olie kost minstens $ 40,-.
Hoewel de huidige winst voor de Saoedi’s aanmerkelijk lager is dan hun eerdere begroting, is het wel vooral hun olie die nu wordt verkocht. Nu het nog kan, met de Carbon Bubble in het vooruitzicht: het grootste deel van de olievoorraden kan niet meer worden gebruikt als we de grenzen van klimaatverandering veilig willen houden.
Zo willen de Saoedi’s nog snel de laatste bruikbare voorraden te gelde maken, om de opbrengst te investeren in grootschalige wind- en zonne-energiepropjecten waarmee ze na 2040 hun energiebehoefte en hun inkomsten veilig willen stellen.
De tijd daarvoor gaat overigens harder knellen dan gedacht. Vorige week publiceerden Duitse onderzoekers dat de opwarming van het klimaat nog sneller gaat dan verwacht. Het directe gevolg is, dat er nog meer CO2 uitstoot gereduceerd moet worden om onder de 2 graden opwarming te blijven. Dus dat we nog minder fossiele brandstof kunnen blijven gebruiken dan gedacht.
Daar komt nog bij dat de EU de kluit in Parijs gewoon heeft belazerd en vrolijk 2 miljard ton CO2 meer gaat laten uitstoten dan afgesproken.
De feiten liggen op ramkoers met het inzicht van Shell, dat kort geleden nog gasbedrijf BG overnam, waarvan de helft van de waarde overigens bestaat uit olievoorraden. Volgens de markt betaalde Shell (te) veel voor de overname, die het op basis van de laatste kennis mogelijk meteen voor driekwart kan afschrijven.
Wie nu nog aandelen in fossiel heeft, kan die beter omruilen voor zonnepanelen. Daar geeft koning Salman binnenkort misschien een betere prijs voor.