• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

AGF-keten actief met voorkomen voedselverspilling

1 november 2013|doorredactie|induurzaam ondernemen, voeding

Het optimaal gebruik van reststromen en voorkomen van voedselverspilling staat hoog op de agenda bij fabrikanten en supermarkten. Maar liefst 90% van de bedrijven voert concrete maatregelen uit om voedselreststromen terug te dringen of te hergebruiken. Verreweg de meeste bedrijven hanteren meetbare doelstellingen en monitoren hun voortgang. Er liggen nog kansen op het gebied van geaggregeerde meting van de omvang van reststromen op productcategorieniveau.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). PwC voerde het onderzoek uit.

 “Het onderzoek bevestigt ons beeld dat veel bedrijven al van oudsher sterk sturen om verspilling in de keten tot een minimum te beperken, simpelweg omdat dit geld oplevert. Voedselverspilling is niet alleen maatschappelijk onwenselijk, maar zorgt ook voor ongewenste kosten”, aldus Liselotte Hamelink, manager Duurzaamheid van het CBL.

Het onderzoek biedt inzicht in 144 suggesties voor het optimaliseren van reststromen. Het gaat daarbij om concrete maatregelen die bedrijven nemen, bijvoorbeeld verbetering van oogstmethoden en optimalisering van producthoudbaarheid en verpakkingseenheden. Daar waar het voedsel de consument niet bereikt wordt gezocht naar een andere bestemming, bijvoorbeeld verwerking tot een ander product voor menselijke consumptie of omzetten tot energie (vergisting en compostering). Vaak is samenwerking met andere partijen in de keten essentieel om ketens zo efficiënt mogelijk in te richten; daarom willen CBL en FNLI de maatregelen binnen de Alliantie Verduurzaming Voedsel uitdragen zodat deze door andere bedrijven kunnen worden gebruikt als basis voor eigen beleid. De Alliantie gaat bovendien in samenwerking met het ministerie van EZ een Helpdesk Reststromen opzetten, waar bedrijven terecht kunnen voor informatie, advies en ondersteuning om nog efficiënter om te gaan met grondstoffen en reststromen. Hierbij is ook de kennis die wordt opgedaan in het Top Institute Food & Nutrition van grote waarde.

FNLI en CBL gaan werk maken van cijfermatig inzicht
Uit het onderzoek blijkt dat monitoring van derving en verlies een integraal onderdeel is van het bedrijfsproces en dat de bedrijven dit doen op een manier die past bij hun eigen primaire proces: de retail veelal op derving en in geld, de industrie op productieverlies en in kilo’s. Dit is onderling niet zomaar vergelijkbaar, daarom is er geen totaalcijfer te geven voor de voedselverspilling binnen de AGF-keten. CBL en FNLI gaan daarom binnen de Alliantie Verduurzaming Voedsel werk maken van harmonisatie en standaardisatie van monitoring, om uiteindelijk op productcategorieniveau de omvang en oorzaken van reststromen transparanter in kaart te kunnen brengen. Hiertoe zullen ze actief samenwerken met
Wageningen UR en het Europese FUSIONS-netwerk. “We werken aan  het vergroten van  transparantie, zodat bedrijven, kennisinstellingen en overheden nog beter kunnen sturen op knelpunten en hotspots, en zo voedselverspilling nog effectiever kunnen aanpakken,” aldus Philip den Ouden, directeur van de FNLI.    

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Waterzuivering
    Minder uitstoot broeikasgas bij waterzuivering11 mei 2025 - 10:40
  • geo-engineering
    Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
  • overshoot day
    Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
  • links rechts politiek
    Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00
  • giftige chemie
    Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld28 april 2025 - 10:55

Inzicht

  • boeren met de natuur
    Boeren, bomen en biodiversiteit: de terugkeer van levend land11 mei 2025 - 10:16
  • groene groei
    Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04
  • landbouw geen roofbouw
    Nederland Gifland: Van gezondheidsklachten tot verlies van biodiversiteit3 mei 2025 - 10:43

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
RWE wil nu ook groen wordenMensen zijn belangrijke schakel in duurzame transitie
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten