RWE, het moederbedrijf van Essent en een van de grootste – en meest vervuilende – energiebedrijven in Europa, gooit het roer radicaal om. Van producent van fossiele energie wil het bedrijf omschakelen naar een rol waarin het decentrale schone energie, zon en wind, faciliteert en distribueert. Dat blijkt uit interne rapporten van het bedrijf.
Die ommezwaai is het gevolg van de belabberde financiele positie waarin het bedrijf terecht is gekomen door de dalende groothandelsprijzen voor energie. Die zijn het gevolg van de overcapaciteit die de energiebedrijven hebben laten ontstaan. Daar schreef Duurzaamnieuws.nl vorige maand al over.
RWE kan en wil niet langer investeren in de opwek van elektriciteit. Daar heeft het geen geld voor en het kan ook niet voldoende kapitaal meer aantrekken. In plaats daarvan wil het bedrijf met bestaande middelen, de kolen- en kerncentrales, het distributienet en haar kennis, de uitrol van schone energie gaan faciliteren. De bestaande capaciteit wordt dan gebruikt als backup en stabilisatie voor de wisselende opbrengst van zon en windenergie. Via de uitgebreide netwerken die RWE beheert kan het zorgen voor distributie en met haar kennis kan het partijen die betrokken zijn bij decentrale opwekking, helpen. Althans, dat is het plan.
Critici beweren echter dat het bedrijf die omslag helemaal niet kan maken. De mogelijke winst die RWE in de nieuwe opzet kan behalen is vele malen kleiner dan wat het bedrijf nodig heeft om overeind te blijven. Daarbij heeft RWE een reputatieprobleem: de instabiliteit van de markt, waar het nu een oplossing voor wil bieden, heeft het zelf mee veroorzaakt.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Bovendien is RWE lid van de zogenaamde Magritte-groep, een consortium van 10 energiebedrijven, die de EU juist onder druk zetten om de bestaande energie-infrastructuur, en daarmee de bestaande energiebedrijven, te beschermen tegen de effecten van de ‘Energiewende’.
Peter Terium, de topman van RWE, geeft toe dat de markt voor decentrale opwekking van schone energie voorlopig de enige vorm van energieproductie is waar groei in zit. Logisch dat hij daar een flink deel van wil meepakken. De hamvraag is of hij daarmee groene energie daadwerkelijk wil steunen, of juist de groei er van wil afremmen, zodat zijn oude business op adem kan komen en met nieuwe (EU) regels weer winstgevend kan worden.
Meer informatie:
Bij Energy Post
Bij duurzaamnieuws