like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Mensen zijn belangrijke schakel in duurzame transitie

Van: op 1 november 2013

transitieHoe gaat het eigenlijk met de duurzame transitie in Nederland? Heeft het SER-energieakkoord de deceptie rond het voorgaande energietransitiebeleid doen vergeten?

Het congres dat transitieinstituut DRIFT op 31 oktober organiseerde in Rotterdam maakte duidelijk dat het akkoord in elk geval heeft geleid tot een gemeenschap rond transitiedenken die verder reikt dan het energie-domein alleen. Zorg, Ruimtelijke Ordening, Bouw, Sociale kwaliteit, Finance, Sturing, Materiaalconsumptie, de rol van kennis, ontwerpen en besluitvorming, het zit er inmiddels allemaal in. En er is maar weinig verschil tussen de domeinen van overheid, bedrijven en organisaties. De successen én teleurstellingen zijn blijkbaar het werkmateriaal voor de overgang naar de volgende fase van ons land. Wij nemen daar onze eigen cultuur in mee en doen dingen anders dan buurlanden als Duitsland, zo maakten sprekers als Rotmans en Loorbach duidelijk.

De aandacht verschuift van sector-brede kennisopbouw en beleidsvorming naar de rol van het individu en zijn netwerken. De rol van de persoon en zijn karakter in tijden van transitie is een nog praktisch onontgonnen terrein. Breed wordt het idee gesteund dat het ondernemerschap en de kracht van individuen een sleutel vormen in tijden van transitie. Maar dan moeten die mensen daarop wel zijn toegerust.

Om mensen in organisaties in staat te stellen om hun capaciteiten te kunnen afstemmen op de eisen van de transitietijd zijn inmiddels de eerste leergangen ontwikkeld. Die zijn vooral gericht op de voorlopers, de trekkers in organisaties en bedrijven die gaan motiveren, aanjagen en overdragen. Want wil die transitie slagen is het van groot belang dat het besef van de noodzaak breed wordt gedragen.

Met de leergang ‘Transities – wat is jouw positie?’ die wordt gegeven door Harry te Riele & Esther van der Valk leer je het grote en kleine verhaal achter de transitie in jouw veld of branche kennen. Je krijgt handvatten aangereikt die passen bij jouw situatie en karakter. Je leert hoe je de kans op slagen vergroot. Je krijgt overzicht, leert je positioneren in het veranderproces en je wordt een bron van aanstekelijke energie voor je omgeving.

Als je meer wil weten over de leergang, klik dan hier.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws