Argentijnse voedingsproducten mogen sinds 1 januari nauwelijks nog transgene vetten bevatten. Argentinië is na Denemarken en Zwitserland het derde land ter wereld dat zover gaat. Transvetten zijn onverzadigde vetten die nog ongezonder zijn dan verzadigde vetten. In plantaardige oliën en margarines mag de hoeveelheid vetten uit niet meer dan 2 procent transvetten bestaan. Bij andere voedingsproducten ligt de grens op 5 procent.
“Dit is een belangrijke stap in de preventie van hart- en vaatziektes”, zegt Lorena Allemandi van de Inter-Amerikaanse Hartstichting. “Het is aangetoond dat deze vetten schadelijk zijn voor de gezondheid omdat ze slechte cholesterol doen toenemen en goede cholesterol doen afnemen.”
1500 levens gered
Alleen al met deze maatregel kan het aantal hart- en vaatziektes in 4 of 5 jaar met 6 procent dalen, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Het kan 1500 levens redden en 2800 hartinfarcten voorkomen. Het kan de gezondheidszorg een besparing van meer dan 80 miljoen euro opleveren.
Nog belangrijker is het sociale aspect, zegt Sebastián Laspiur van het ministerie van Volksgezondheid. “De maatregel komt vooral de kwetsbaarste groepen ten goede. Die consumeren het vaakst voedingsproducten met transvetten omdat die goedkoper zijn en ze geen toegang hebben tot andere soorten producten.”
Overgangsperiode
In 2010 begon een overgangsperiode voor de voedingsindustrie. Die is nu afgelopen. Sinds 2006 moesten Argentijnse voedingsproducten ook al het percentage transvetten aangeven.
Het wordt niet vanzelfsprekend om de toepassing van de nieuwe norm in kleine voedingsbedrijven te controleren, geeft Laspiur toe. Maar ook daar zal de norm al ministens onrechtstreeks worden toegepast. Bijvoorbeeld bakkerijen maken gebruik van margarines en producten uit de grootindustrie en daar is de controle wel makkelijker.
Fabiana Frayssinet
Ja, heel mooi en goed hoor.
Maar ik zou graag wat voorbeelden willen zien in dit artikel?
Dus een product wat er in 2009 zoveel transvetten bevat en nu zoveel!
Ook van Denemarken en Zwitserland? Zijn hun Zwitserse kaasfondues echt aangepast? en cake en dergelijke?
In Argentinie, Denemarken en Zwitserland zijn transvetten ook niet verdwenen maar wordt een wettelijke norm vastgesteld. De norm van de Gezondheidsraad is een strenge norm.
onder de norm vande Gezondheidsraad is toch nog steeds mei transvetten?.
In Nederland werd reeds 10 jaar geleden het niveau van transvetten in voedingsmiddelen door de industrie geruisloos en zonder regelgeving tot onder de norm van de Gezondheidsraad gebracht. Dat was nog een NIEUWS, 10 jaar geleden. We willen graag in het landenrijtje passen met de aantekening dat zelfregulering 10 jaar sneller gaat dan overheidsregelgeving. In Nederland is dit al lang geen issue meer.
Met vriendelijke groet,
Philip den Ouden
Directeur
FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelnindustrie)