Bamboe is een snelgroeiende plant die goed is tegen erosie en klimaatverandering en bovendien veel geld kan opleveren. Het is tijd voor bamboeteelt, vinden landen als Jamaica. Bamboo Avenue is een 4 kilometer lange weg in de Jamaicaanse gemeente St. Elizabeth, met aan beide zijden reuzenbamboe dat zo hoog boven de weg uitkomt dat er een tunnel ontstaat. Het is aangelegd in de zeventiende eeuw, toen plantage-eigenaars wilden zorgen voor schaduw en bovendien de weg wilden beschermen tegen erosie. Bamboe zelf bestaat al millennia in Jamaica. Maar een serieuze poging om het te gebruiken voor moderne problemen is nooit van de grond gekomen.
Industrie
Tot voor kort. Toen kondigde de overheid aan te beginnen met grootschalige productie van bamboe, om te gebruiken voor goedkope huisvesting en voor de productie van exportgoederen zoals meubels en houtskool. Op dit moment worden er mensen getraind om de industrie op gang te helpen. Er komen in totaal drie bamboefabrieken op het eiland. Ook wil de overheid dat de lokale bevolking bamboe kan gaan kweken, verzorgen en oogsten.
“Het kan worden gepland zoals suikerriet”, zegt Gladstone Rose van het Bureau of Standards Jamaica, dat het project uitvoert. “Het potentieel voor de export is groot, en het levert banen en industrie op.”
Volgens Hans Friederich, een bamboe-expert die aanwezig is op de VN-biodiversiteitsconferentie in Zuid-Korea, zouden landen bamboe ook een plek moeten geven in de biodiversiteitsstrategieën. Het is namelijk een effectief middel tegen klimaatverandering. “Bamboe absorbeert CO2, en als je het kapt, wordt die koolstof opgesloten.” Dat kan natuurlijk met alle bomen. “Maar als gras groeit bamboe veel sneller. Je kunt het na vier of vijf jaar al kappen en gebruiken.” Het rendement van bamboe telen is daarmee veel groter. Een tweede voordeel is dat het erosie tegengaat. “Bamboe, waar 1250 soorten van zijn, heeft een uitgebreid wortelsysteem en is daarmee verbazingwekkend effectief tegen landdegradatie.”
Economische waarde
Bamboe wordt op Jamaica gekapt door boeren die de stokken gebruiken om yam te verbouwen, een klimplant die eetbare knollen oplevert. Daar moeten de eilandbewoners mee stoppen, vindt de Jamaicaanse minister van Landbouw, Derrick Kellier. “We verspreiden het nieuws: stop met het vernielen van de bamboebossen, zodat we ze kunnen gebruiken.” Volgens Kellier heeft de plant een enorm potentieel. “Het is een zeer snel groeiende plant, en zodra mensen de economische waarde gaan zien, zullen ze hun eigen land eraan gaan wijden. Het groeit nu alleen nog op land dat niet wordt gebruikt.”
Volgens senator Norman Grant, voorzitter van de Jamaica Agricultural Society (JAS), is de “tijd voor bamboe-industrie aangebroken”. De markt heeft wereldwijd een omvang van 10 miljard dollar (7,8 miljard euro), maar dat kan volgend jaar het dubbele worden.
Andere landen zien het ook, zegt Friederich. “In Vietnam is een besluit van de premier om het gebruik van bamboe te promoten. In Rwanda is een wet die het gebruik aanmoedigt om oevers te versterken. In de Filipijnen is een presidentieel besluit dat bepaalt dat een kwart van het schoolmeubilair van bamboe moet zijn. Er zijn dus genoeg beleidsinstrumenten. Wij willen andere landen aanmoedigen om deze voorbeelden te volgen.”
Desmond Brown