Grootbanken pompen miljarden dollars in een onhoudbare stijging van de wereldwijde vlees- en zuivelproductie, zo blijkt uit een rapport. Dat laat zien dat de wereldwijde vleesproductie tussen 2015 en 2021 met 9% steeg, terwijl de zuivelproductie in die periode met 13% toenam.
In bijna dezelfde periode, 2015 tot 2022, voorzagen financiers ’s werelds top 55 industriële veeteeltbedrijven van een gemiddelde jaarlijkse kredietinjectie van $77 miljard, en sommige leken daarvoor hun eigen anti-ontbossingsbeleid te omzeilen, aldus het rapport.
Krediet Dat stelt dat “Krediet is bedoeld om bedrijven te helpen uitbreiden … en heeft bijgedragen aan een enorme en niet-duurzame toename van de wereldwijde vlees- en zuivelproductie”.
Defund industriële veehouderij
Martin Bowman, beleids- en campagnemanager voor Feedback, de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde campagnegroep die het rapport heeft opgesteld, zei: “We roepen financiële instellingen op om industriële veehouderijbedrijven zo snel mogelijk te defunden.”
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
De uitgebreide risico’s van de industriële veeteelt die in het rapport worden genoemd zijn onder andere de bijdragen aan de klimaatcrisis, ontbossing, vervuiling, dierenmishandeling, verlies van biodiversiteit, uitbuiting van werknemers, ziekte bij mensen en antibioticaresistentie.
Minder dierlijke eiwitten eten en minder dieren houden, vooral in rijkere landen, is de beste manier om de uitstoot van vee te verminderen, aldus het rapport, dat verwijst naar een enquête onder meer dan 200 klimaatwetenschappers en voedsel- en landbouwdeskundigen.
Uit het onderzoek bleek dat om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen, de wereldwijde uitstoot van vee in 2025 zijn piek moet bereiken en in 2036 met 61% moet zijn gedaald, met snellere en sterkere reducties in rijkere landen.
De banken die de meeste steun gaven aan ’s werelds top 55 industriële veeteeltbedrijven waren Bank of America, die bijna $29 miljard verstrekte, Barclays met iets meer dan $28 miljard en JPMorgan Chase met bijna $27 miljard, zo bleek uit het rapport. Barclays was de grootste kredietverstrekker aan het Braziliaanse vleesbedrijf JBS, “’s werelds grootste veehouderijbedrijf”, aldus het rapport.
Grote namen in vleesproductie
Grote zuivelfinanciers die in het rapport worden genoemd zijn onder andere Wells Fargo, de grootste financier van Dairy Farmers of America, en ANZ bank, de grootste financier van Fonterra uit Nieuw-Zeeland. In 2021 stootte Dairy Farmers of America meer broeikasgassen uit dan Denemarken en Fonterra was dat jaar verantwoordelijk voor ongeveer 45% van de totale uitstoot van Nieuw-Zeeland, aldus het rapport.
Het rapport ontdekte ook dat sommige banken hun eigen anti-ontbossingsbeleid in gevaar brachten om de Braziliaanse vleesbedrijven Minerva Foods, Marfrig en JBS te financieren. Alle drie worden ze vaak in verband gebracht met ontbossing.
Beleidsdocumenten van HSBC beloven dat HSBC “niet bewust financiële diensten zal verlenen aan klanten met een hoog risico die direct betrokken zijn bij of inkopen bij leveranciers die betrokken zijn bij” ontbossing. Maar tussen 2015 en 2022 was HSBC de op één na grootste crediteur van Minerva en de op drie na grootste van Marfrig, aldus het rapport.
Bank of America was in dezelfde periode wereldwijd de vijfde grootste crediteur van Minerva, aldus het rapport, ondanks een beleid dat zegt dat “opbrengsten van leningen niet worden gebruikt om commerciële projecten of activiteiten te financieren” die leiden tot ontbossing.
Rabobank zegt “geen ontbossing te financieren, zelfs niet als dit wettelijk is toegestaan” in Brazilië. Uit het rapport blijkt echter dat de Rabobank tussen 2015 en 2022 krediet heeft verstrekt aan JBS en Minerva.
Een woordvoerder van Barclays zei dat haar financiële beleid “in april 2023 is bijgewerkt om beperkingen op te nemen voor de productie en primaire verwerking van rundvlees in landen met een hoog ontbossingsrisico in Zuid-Amerika [en bedrijven] te verplichten de mensenrechten te respecteren in hun hele bedrijfsvoering en toeleveringsketen”.
Rabobank zei in een e-mail dat het “actief illegale ontbossing bestrijdt” maar gaf geen commentaar op individuele gevallen. Toen zij het rapport van Feedback ontving, zou zij “de bevindingen zorgvuldig bestuderen”, aldus de Rabobank.
Lees meer in The Guardian