Amerikaanse onderzoekers hebben een krachtige batterij ontwikkeld op basis van suiker die veel goedkoper en milieuvriendelijker is dan de gebruikelijke batterijen. De technologie zou al over drie jaar al op de markt kunnen komen.
Eerder werden al pogingen gedaan om batterijen te ontwikkelen op basis van natuurlijk suiker, maar het team van Virginia Tech slaagde er als eerste in om de energiedensiteit op te krikken.
“Suiker is een perfect materiaal om energie op te slaan in de natuur”, zegt Percival Zhang, een van de onderzoekers die de batterij heeft ontwikkeld. “Het is dus logisch dat we die natuurlijk kracht proberen beheersen op een milieuvriendelijke manier om een batterij te creëren.”
De brandstofcel maakt gebruik van maltodextrine op basis van zetmeel. In combinatie met lucht wordt elektriciteit geproduceerd, met water als belangrijkste bijproduct. In plaats van het dure platinum wordt gebruik gemaakt van goedkope enzymen als biokatalysator.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
De nieuwe technologie heeft verschillende voordelen ten opzichte van de conventionele brandstofcel: ze is niet explosief of brandbaar en ze heeft een hogere energiedichtheid.
Ze is daardoor niet alleen goedkoper dan conventionele batterijen, maar kan ook bijgevuld worden als ze leeg is en is bovendien afbreekbaar in het milieu. Zo kunnen jaarlijks miljoenen vervuilende batterijen vermeden worden op de afvalberg.
Bron: IPS