Amerikaanse onderzoekers hebben een krachtige batterij ontwikkeld op basis van suiker die veel goedkoper en milieuvriendelijker is dan de gebruikelijke batterijen. De technologie zou al over drie jaar al op de markt kunnen komen.
Eerder werden al pogingen gedaan om batterijen te ontwikkelen op basis van natuurlijk suiker, maar het team van Virginia Tech slaagde er als eerste in om de energiedensiteit op te krikken.
"Suiker is een perfect materiaal om energie op te slaan in de natuur", zegt Percival Zhang, een van de onderzoekers die de batterij heeft ontwikkeld. "Het is dus logisch dat we die natuurlijk kracht proberen beheersen op een milieuvriendelijke manier om een batterij te creëren."
De brandstofcel maakt gebruik van maltodextrine op basis van zetmeel. In combinatie met lucht wordt elektriciteit geproduceerd, met water als belangrijkste bijproduct. In plaats van het dure platinum wordt gebruik gemaakt van goedkope enzymen als biokatalysator.
De nieuwe technologie heeft verschillende voordelen ten opzichte van de conventionele brandstofcel: ze is niet explosief of brandbaar en ze heeft een hogere energiedichtheid.
Ze is daardoor niet alleen goedkoper dan conventionele batterijen, maar kan ook bijgevuld worden als ze leeg is en is bovendien afbreekbaar in het milieu. Zo kunnen jaarlijks miljoenen vervuilende batterijen vermeden worden op de afvalberg.
Bron: IPS
Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.
Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.
Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws