like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Batterij op suiker is milieuvriendelijker

Van: op 22 januari 2014

Amerikaanse onderzoekers hebben een krachtige batterij ontwikkeld op basis van suiker die veel goedkoper en milieuvriendelijker is dan de gebruikelijke batterijen. De technologie zou al over drie jaar al op de markt kunnen komen.

Eerder werden al pogingen gedaan om batterijen te ontwikkelen op basis van natuurlijk suiker, maar het team van Virginia Tech slaagde er als eerste in om de energiedensiteit op te krikken.

"Suiker is een perfect materiaal om energie op te slaan in de natuur", zegt Percival Zhang, een van de onderzoekers die de batterij heeft ontwikkeld. "Het is dus logisch dat we die natuurlijk kracht proberen beheersen op een milieuvriendelijke manier om een batterij te creëren."

De brandstofcel maakt gebruik van maltodextrine op basis van zetmeel. In combinatie met lucht wordt elektriciteit geproduceerd, met water als belangrijkste bijproduct. In plaats van het dure platinum wordt gebruik gemaakt van goedkope enzymen als biokatalysator.

De nieuwe technologie heeft verschillende voordelen ten opzichte van de conventionele brandstofcel: ze is niet explosief of brandbaar en ze heeft een hogere energiedichtheid.

Ze is daardoor niet alleen goedkoper dan conventionele batterijen, maar kan ook bijgevuld worden als ze leeg is en is bovendien afbreekbaar in het milieu. Zo kunnen jaarlijks miljoenen vervuilende batterijen vermeden worden op de afvalberg.

Bron: IPS

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Zonnetje schreef:

    Ja inderdaad..prachtig, nu kan suiker van de voedselmarkt gehaald worden, scheelt een heel hoop obesitas….wereldwijd…Zal de koers van consumptiesuiker wel exploderen..dat wordt voor de “heppie vjiew..” Dat wordt aandelen kopen van Coca Cola e.d. en een groeimarkt voor Stevia!
    Laat ze die batterijen maar bewaken…tegen al die suikerverslaafden…

  2. J. Stelwagen schreef:

    Chapeau voor deze onderzoekers. In combinatie met eigen zonnepanelen een heel sterk duo.
    http://Www.stelwagensolarelectric.nl