Een consortium onder leiding van Bayer heeft – net als Monsanto daarvoor – nagelaten om onthullende studies en/of gegevens over de kankerverwekkende en neurotoxische effecten van glyfosaat in te dienen bij de aanvraag voor hergoedkeuring van glyfosaat. Dit kan van invloed zijn geweest op de risicobeoordeling die de autoriteiten hebben uitgevoerd ten gunste van de hergoedkeuring van glyfosaat. Ze roepen de regeringen van de EU-lidstaten op om de hergoedkeuring te verwerpen tijdens de komende stemming op 12 oktober. Het Pesticide Action Network PAN Europe heeft een aanklacht voor strafrechtelijke vervolging ingediend bij de rechtbank in Wenen.
Gezondheidsrisico’s voor zwangere vrouwen en baby’s
De EU Pesticidenverordening vereist dat fabrikanten van pesticiden alle onderzoeken naar mogelijk schadelijke effecten van glyfosaat vermelden in hun toelatingsaanvragen, inclusief onderzoeken die ze zelf hebben laten uitvoeren en onderzoeken uit de wetenschappelijke literatuur. In de huidige toelatingsaanvraag van Bayer ontbraken echter de meeste publicaties die wijzen op schadelijke effecten van glyfosaat op het zenuwstelsel (neurotoxiciteit), waaronder een epidemiologische studie die een verhoogd risico op autismespectrumstoornissen bij kinderen aantoonde wanneer hun moeders werden blootgesteld aan glyfosaat tijdens de zwangerschap of in hun eerste levensjaar.
Bijzonder zorgwekkend is het verwijt, geuit door twee Zweedse wetenschappers en bevestigd door de EFSA, dat een studie naar de ontwikkeling van neurotoxiciteit (DNT-studie) in opdracht van een lid van het consortium (Syngenta) werd achtergehouden voor de EU-autoriteiten. Deze ‘DNT-studie’ toonde significante gedragsstoornissen aan bij jonge ratten wanneer hun moeders tijdens de zwangerschap werden blootgesteld aan glyfosaat. De wetenschappers benadrukken dat de DNT-studie door de U.S. Environmental Protection Agency (U.S. EPA) “aanvaardbaar werd geacht voor regelgevende doeleinden” en dat de schadelijke effecten die in de studie werden vastgesteld zich voordeden bij een dosis die momenteel door de EU-autoriteiten als veilig wordt beschouwd.
Onderzoeken tegen Bayer-Monsanto sinds 2019
De nu ingediende strafrechtelijke klacht is een vervolg op een eerdere indiening van 17 juli 2019, namens GLOBAL 2000, PAN Europe, Generations Futures, en PAN Duitsland. In de indiening hebben de klagers hun vermoeden uiteengezet dat Monsanto tijdens het vorige toelatingsproces ongunstige gegevens en studieresultaten verkeerd heeft weergegeven of niet heeft bekendgemaakt om gezondheidsrisico’s in verband met glyfosaat te verbergen.
Als voorbeeld laten interne Monsanto e-mails zien hoe de glyfosaat fabrikant in 2002 een studie liet uitvoeren om de Duitse regelgevende instanties ervan te overtuigen dat hun aanname van huidabsorptie van glyfosaat te hoog was. Echter, toen het tussentijdse rapport van deze studie een aanzienlijk hogere waarde voor dermale absorptie van glyfosaat onthulde, beëindigde Monsanto onmiddellijk de studie, uit angst dat het de potentie had om “de risico-evaluatie van Roundup op te blazen.”
Neurotoxiciteit van glyfosaat verborgen?
De DNT-studie heeft ook een aanzienlijk potentieel om de risicobeoordelingen van glyfosaat “op te blazen”. “Het toont schadelijke effecten aan bij een dosis die momenteel door de autoriteiten als veilig wordt beschouwd”, zegt Helmut Burtscher-Schaden, biochemicus bij GLOBAL 2000: “De late indiening van deze studie plaatst de Europese autoriteiten echter voor een dilemma. Als ze de DNT-studie erkennen als ‘aanvaardbaar voor regelgevende doeleinden’, zal dit hun vorige menselijke toxicologische evaluatie op zijn kop zetten, met een aanzienlijke verlaging van de gezondheidsreferentiewaarden voor blootstelling aan glyfosaat via de voeding en op het werk. Toch kozen ze voor de makkelijke weg. De autoriteiten verklaarden de DNT studie als ‘onaanvaardbaar’ en ‘niet relevant’ en gaven glyfosaat een ’thumbs up’. Deze beslissing doet echter het minst recht aan haar mandaat om de menselijke gezondheid te beschermen.”
“Het observeren van het groeiende wetenschappelijke bewijs dat glyfosaat linkt aan neurotoxiciteit is zeer alarmerend. Toch hebben pesticidenbedrijven, in flagrante overtreding van de EU-wetgeving, cruciale neurotoxiciteitsgegevens verborgen gehouden zonder repercussies. De beoordeling is doorgegaan en de Commissie en de lidstaten dringen er nu op aan om glyfosaat op de markt te houden, waarbij ze duidelijk bewijs van de potentiële schade negeren”, aldus Dr. Angeliki Lysimachou van Pesticide Action Network (PAN) Europe.
Als gevolg hiervan dreigt er een voorstel voor een nieuwe toelating van glyfosaat waarover de lidstaten op 12 of 13 oktober moeten stemmen. Dit voorstel is gebaseerd op een gebrekkige risico- en gevarenbeoordeling die is beïnvloed door het achterhouden van ongunstige informatie uit onderzoeken van fabrikanten en gepubliceerde wetenschappelijke literatuur. Daarom roepen de organisaties de Europese lidstaten op om de herautorisatie van glyfosaat te verwerpen.