like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Belgische kerncentrales hebben nog steeds geen filters

Van: op 11 maart 2016

kerncentrale DoelDe omstreden Belgische kerncentrales Doel en Tihange hebben nog steeds geen filtersysteem waarmee het ontsnappen van radioactieve lucht voorkomen wordt. Dat zei een woordvoerder van het Duitse Ministerie van Milieu, zo meldt webzine Ravage.

Deze onthutsende mededeling volgde op schriftelijke vragen van de Duitse partij Die Grünen, meldt Rheinische Post. De ontbrekende filtersystemen zijn noodzakelijk om te hoge druk te verminderen. Snel na de kernramp in Tsjernobyl in 1986 werden alle Duitse kernreactoren voorzien van een gefilterd overdrukventiel. In andere landen kregen de reactoren uiterlijk in 2011, na de ramp in het Japanse Fuskushima, een filtersysteem.

Volgens een actieplan moesten tegen het einde van 2012 ook alle Belgische reactoren zijn uitgerust met filters. ‘We zijn met de Belgische toezichthoudende autoriteiten in gesprek over de uitvoering van noodzakelijke verbeteringen op het gebied van veiligheid die zijn vastgelegd na Fukushima‘, aldus het Ministerie van Milieu. ,Het is pure nalatigheid”, reageert Sylvia Kotting-Uhl van Die Grünen. Voor haar partij is het ontbreken van de filtersystemen de zoveelste aanleiding om op te roepen de kerncentrales te sluiten.

De Duitse deelstaten aan de Belgische grens, Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, hebben aangekondigd een gezamenlijke klacht te zullen indienen bij de Europese Unie en de Verenigde Naties, gericht tegen de verlenging van de levensduur van Doel en Tihange tot 2025. Beide deelstaten zijn ervan overtuigd dat het besluit om de kerncentrales langer open te houden, gemaakt is buiten hun medeweten om. ,,De gevolgen van een ongeluk in Tihange of Doel stoppen niet aan de grens”, aldus de minister van Energie van Noordrijn-Westfalen.

De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) overweegt een onderzoek in te stellen naar de verouderde kerncentrales in Nederland en België. Dat gebeurt vanwege de ontstane onrust rond de centrales, zegt een woordvoerder. De reactoren van Tihange en Doel worden ook wel ‘scheurtjesreactoren’ genoemd wegens tal van problemen. Diverse partijen proberen de Belgische staat ertoe te bewegen ze te sluiten. België wil ze open houden om aan de energiebehoefte te voldoen.

 

Bron: Ravage

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. de wind schreef:

    Ga zo door en zorg ervoor, dat de kerncentales zsm gesloten worden in België en in Nederland!