like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Betaalbare sprinkhaan als duurzaam alternatief voor biefstuk

Van: op 17 juni 2014

grasshopper suppliersNederland kent sinds kort een nieuw initiatief dat het eten van insecten promoot: The Grasshopper Suppliers. Drie jonge Amsterdamse ondernemers willen door middel van campagnes en het betaalbaar aanbieden van insecten de Nederlanse bevolking overtuigen meer insecten te gaan eten. Omdat het beter is voor het milieu, en voor de mensheid.

Om één kilo eetbaar rundvlees te produceren, is meer dan tien kilo voedsel en 15.000 liter water nodig. Eén kilo sprinkhanen bijvoorbeeld, vergt slechts iets meer dan één kilo voer, en helemaal geen water (sprinkhanen onttrekken water uit het gras dat ze eten). Ook is voor het produceren van rundvlees gemiddeld twaalf keer de landoppervlakte nodig als voor sprinkhanen. Door de grotere efficiëntie kan eiwit in de vorm van sprinkhanen in principe geproduceerd worden voor 1/10e van de prijs van eiwit in andere dierlijke vormen.

Fairphone 3_Staring lady

Ook heeft de efficiëntie een gevolg voor de zogenaamde 'global warming footprint': eiwit produceren in de vorm van insecten stoot slechts 1/12e van de broeikasgassen uit die het produceren van rundvlees uitstoot. In een wereld waar er steeds grotere tekorten aan voedsel, water en landbouwgrond ontstaan en de opwarming van de aarde een steeds nijpender probleem wordt, bieden insecten volgens steeds meer mensen een vorm van eiwitten die ons kan helpen meer toekomstbestendig te worden.

The Grasshopper Suppliers geloven daarom dat het anders moet en hebben besloten hier zelf het voortouw in te nemen. Uit hun analyses blijkt dat de twee voornaamste redenen om geen insecten te eten zijn dat het idee veel mensen tegenstaat en dat insecten in Nederland op dit moment onbetaalbaar zijn - sprinkhanen worden door een aantal webshops verkocht voor zo'n €350 per kilo.

Op die twee tegenargumenten probeert The Grasshopper Suppliers in te spelen. Door insecten te importeren uit EU-landen en Canada van bedrijven die insecten op een schaal kweken waardoor ze goedkoper beginnen te worden, denken ze eetbare insecten aan te kunnen bieden voor een derde van de huidige prijs. Beginnend met sprinkhanen, omdat blijkt dat mensen die het snelst eten en ze eenvoudig te bereiden zijn. Als de sprinkhanen aanslaan, zullen andere soorten volgen. Daarnaast gaan ze campagne voeren om mensen de voordelen van insecten eten uit te leggen, maar ook om zo veel mogelijk mensen de beestjes te laten proeven - als men eenmaal een insect geprobeerd heeft, realiseert men zich vaak dat er niks mis mee is. Op deze manier kan de psychologische barrière die veel mensen hebben bij het eten van insecten, langzaam doorbroken worden.

Gaan we straks allemaal insecten eten?

Hoe wijdverspreid het eten van insecten in Nederland nou echt zal worden, blijft nog een vraagteken. Toch zijn de jongens hoopvol: "garnalen en kreeft werden in de 19e eeuw ook als ongeschikt voor mensen beschouwd, het stond mensen gewoon niet aan. Nu is kreeft een delicatesse. Dat laat zien dat onze voedselgewoonten kunnen veranderen." Het bedrijf zelf is nog in oprichting en de crowdfunding-campagne is in volle gang. Het eerste doel - €500 voor de start-up kosten - is in de eerste 24 uur al bereikt, maar The Grasshopper Suppliers gaat door: in de komende maand hopen ze genoeg geld op te halen om behalve aan particulieren ook aan restaurants te kunnen gaan leveren - veel chefs hebben al interesse getoond.

Kijk ook op Kickstarter

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Jurgen schreef:

  Inderdaad Bennie, er zou veel meer aandacht moeten uitgaan naar geboortebeperking. Dat is zo’n beetje taboe omdat iedereen “recht heeft” op ongelimiteerd kinderen maken. Maar het is nog altijd veel beter om gewoon minder mensen op de wereld te zetten, dan de schade van de exponentiële bevolkingsgroei proberen te beperken. Jammer dat dit onderwerp zo angstvallig vermeden wordt.

 2. minder mensen op aarde wat denk je daarvan, veel mensen hebben meer dan drie kinderen en dan deze tijd.

 3. klaas schreef:

  @Netty Weijenberg,
  Goed punt, waarschijnlijk zijn de insecten aanvullend op onze vleeskonsumptie en verandert de omvang nauwelijks met nadruk op variatie.
  De milieuwinst, zo die er al is, is minimaal.

 4. Netty Weijenberg schreef:

  Sprinkhanen of meer in het algemeen insecten zijn minder belastend voor de aarde. Maar nog steeds belastend. Kennelijk dringt het nog steeds niet door dat we de grens bereikt hebben. Het helpt niet meer om ietsje minder van het teveel aan broeikasgassen uit te stoten, we moeten radicaal anders gaan consumeren en produceren. Dit initiatief helpt m.i. hier niet aan mee.
  @Jurgen Die vraag over dierenhouderij wordt inderdaad niet beantwoord. Of zou een sprinkhaan – net als voor nog teveel mensen de koe, het varken en paard – niet als een “wezen” beschouwd hoeven worden?

 5. Jurgen schreef:

  Waar ik nou nooit eens iets over lees is de wijze waarop deze dieren gehouden worden en de manier waarop ze gedood worden. Tegen 1 koe die dood moet, staan duizenden insecten die dood moeten. Ik weet niet waar ik meer weerstand tegen heb eigenlijk. Dit natuurlijk los van de milieu-aspecten die genoemd zijn.

 6. Jurgen schreef:

  @Hans: Wat is nu eigenlijk je punt? Je betoog lijkt juist in lijn te zijn met minder vlees en meer insecten eten. Maar je eigen conclusie staat daar haaks op. Ik snap je redenering en het punt dat je wil maken niet.

 7. KK schreef:

  Als er sprinkhaanburgers gemaakt zouden worden in de goedkopere sprinkhaanproducerende landen, dan ziet het er aantrekkelijker uit, en zijn de transportkosten (per kg proteinen) een enorm stuk lager. Daar zou ik wel voor te porren zijn en zou ik het geregeld eten. Die 10 euro voor 35 gram sprinkhaan (een minihamburgertje) is leuk om eens te proberen, maar meer ook niet.

 8. Carsten888 schreef:

  waar te koop? Zit al jaren te wachten tot sprinkhanen in Nederland te koop zijn.

 9. Lies. schreef:

  Wat Hans zegt is gewoonweg flauwekul. Natuurlijk, alom bekend is de mens het meest verslindende wezen op aarde. Maar de mens eet nu eenmaal en ook vlees en is zo’n verandering van voedsel geheel geen gek idee ! Inderdaad heeft men kreeft leren eten, waarom dan niet sprinkhanen?

 10. Hans schreef:

  Als je nou nagaat dat er voor elke kilo die een mens weegt (en meestal veel te zwaar is)
  veel meer water en voedsel nodig is dan voor welk ander schepsel dan ook op aarde, hoef je uit besparing helemaal geen sprinkhanen te gaan eten hoor!!
  De mens is de grootste verkwister die er rond loopt, we willen allemaal rechte komkommers de rest wordt doorgedraaid gaan voor kleine stukjes allemaal met de auto, spoelen ons plasje weg met 9 liter drinkwater en bellen de gemeente op als er al 1 lantaarnpaal niet elke nacht volop brand.
  Dan is sneu zeuren, want zo noem ik dat dan, over een koe die teveel zou kosten totaal overbodig.